Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Луганщині виявили поховання «вагнерівців», — ЗМІ

  • 16.02.2023, 10:45
  • 569

Біля окупованого Луганська виявили нове поховання ув’язнених, які воювали у ПВК «Вагнер»

Фото із мережі
Фото із мережі

За даними ЗМІ, на початку лютого мешканці Луганська виявили на місцевому цвинтарі 42 свіжі могили чоловіків. Українці із селища Кірівка, яке поряд із цвинтарем, розповіли, що могили ніхто не відвідує, і нікого із похованих воно не знають.

ВВС знайшло згадки про 37 чоловіків, дані яких збігаються з написами на могильних табличках поблизу Луганська. 35 із них були росіянами, один — громадянином білорусі, ще один народився в Узбекистані.

На сайтах російських судів є судові вироки щодо 20 осіб, які є повними тезками похованих у Луганську. Усі вони мали зараз відбувати покарання у місцях позбавлення волі.

Так, згідно із судовими документами, Мирослав Зінчук отримав свій перший термін у 16 років — за крадіжку та заподіяння тяжкої шкоди здоров’ю. Звільнився через два роки і майже одразу знову потрапив до колонії - за розкрадання та розбій. У 2017 році отримав новий вирок — за крадіжку. Тимур Тибаєв з Ульяновська теж був неодноразово судимий за розбій, останній термін отримав у 2022 році. Максадбек Хаджієв з Узбекистану працював маляром, 2021 року був засуджений за замах на незаконний збут героїну.

ВВС також зв’язалося із родичами ще двох людей, чиї імена та дати народження збігаються з даними, вказаними на табличках цвинтаря під Луганськом. Їхні близькі були ув’язненими, які погодилися поїхати воювати у складі ПВК «Вагнер». Вони виїхали з колоній наприкінці серпня, якийсь час телефонували, але у жовтні зникли. З того часу новин від засуджених немає. Ні ПВК «Вагнер», ні представники інших воєнізованих структур із родичами загиблих не контактували.

Відомо, що поховання під Луганськом — вже третій цвинтар, де виявляють десятки могил ув’язнених, які воювали в Україні у ПВК «Вагнер».


Джерело: ВВС

Схожі новини