Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поряд із книжками «прописалося» насіння

У бібліотеці селища Рясного Львівської міської територіальної громади наприкінці минулого року стартувала незвична акція. Поряд із книгами знайшлося місце насінню овочевих та декоративних культур

У шухлядках цієї шафи кожен охочий може залишити насіння. Фото Бібліотеки Саду.
У шухлядках цієї шафи кожен охочий може залишити насіння. Фото Бібліотеки Саду.

За словами завідувачки Бібліотеки Саду Оксани Заграй, до такого кроку тутешніх праців­ників спонукала звістка про те, що торік у Харкові ворожі війська розбомбили один із найбільших на планеті Банк рослин. Галичани вирішили внести своєрідну лепту у відновлення сортів.

Почали роботу восени. Кожен охочий міг пере­дати бібліотеці своє насіння й покласти у спеціаль­ну шафку. Поряд залишали записку із зазначенням назви сорту, року збирання та прізвища господаря.

Першим приніс зернята гарбуза місцевий жи­тель Юрій Семашко. Згодом долучилися й інші ак­тивісти. Тепер тут уже є репродуктивний матеріал квасолі Лимонки, пасльонових, квітів (чорнобрив­ців, в’юнків, жоржин) тощо.

До речі, працює ця ідея і в зворотному напрямку. Ґазди, котрим бракує насіння для грядок, можуть безкоштовно взяти його звідсіля.

Такий задум виник не на порожньому місці. При згаданій бібліотеці, серед інших гуртків за інтер­есами, діє і садово-городній клуб «Аматор». Його члени, більшу частину якого становлять небайдужі дачники, проводять засідання, обмінюються досві­дом вирощування різноманітних культур. Тож і ви­рішили збирати важливу колекцію.

Незабаром ентузіасти висіють у ящики з ґрунто­сумішшю насіння перцю, шавлії, салату. Рослини ростимуть на підвіконні. Пізніше готову розсаду роздаватимуть усім охочим.

Надалі планується створити біля книгозбірні мі­нігород, де кожен відвідувач зможе посадити і до­глядати свій улюблений кущик.

Схожі новини