Передплата 2024 «Добрий господар»

Індія відмовиться від російської зброї

  • 13.02.2023, 15:30
  • 693

Індія фактично заморозила переговори про купівлю російських гелікоптерів Ка-226Т та винищувачів Су-30МКІ

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Раніше Індія була найбільшим покупцем зброї в рф та забезпечувала 20% замовлень «Рособоронекспорту».

Про це повідомив заступник голови Федеральної служби з військово-технічного співробітництва (ФСВТС) росії Володимир Дрожжов.

Міжурядову угоду на 200 гелікоптерів на 1 млрд доларів підписали ще у 2015 році. Та за вісім років до укладання контракту сторони так і не наблизилися. Навіть попри те, що рф погодилася організувати виробництво 140 машин в Індії.

«На жаль, переговори з індійськими партнерами практично заморожені», — розповів Дрожжов в інтерв'ю російському «Інтерфаксу».

Тепер росія «очікує рішення Індії» щодо продовження переговорного процесу. Але марно: російське міноборони анонсувало тендер на закупівлю гелікоптерів у морській версії ще 2018 року.

«Однак конкретних рішень немає», — констатував він.

У підвішеному стані досі й угода з продажу винищувачів Су-30МКІ. росія запропонувала Індії комплекти для виробництва літаків на її території на 1,4 млрд доларів. Ймовірно, що контракти підпишуть ще у 2020 році. Та з того часу процес зупинився.

Раніше Індія заморозила спільний із рф проєкт із розробки винищувача п’ятого покоління на базі Су-57. Відомо, що військовим не сподобалися ані фінансові, ані технологічні параметри літака, який, за їхніми словами, не відповідають п’ятому поколінню винищувачів щодо скритності та авіоніки.

Індія мала виділити половину коштів на виробництво винищувачів — 4 млрд, проте обмежилася лише 295 млн доларів на створення ескізного проєкту.

У 2022 році індійських військових не влаштували характеристики російських танків Т-72 і Т-90. Замість них перевагу надали французьким Leclerc XLR. Також, пояснило індійське військове командування, російські танки виявилися абсолютно марними в гірській місцевості: їх не можна використовувати для збройних сутичок на кордоні з Китаєм та Пакистаном.

Як пишуть ЗМІ, попит на російську зброю зменшується, зокрема, після того, як увесь світ побачив її в дії під час повномасштабного вторгнення в Україну: війна завдала «величезного удару» по репутації російських постачальників, наголосив президент американського Wilson Center Марк Грін.

Схожі новини