Передплата 2024 ВЗ

Мир має забезпечити «суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України», — Генасамблея ООН

  • 11.02.2023, 17:15
  • 621

Союзники України в ООН до річниці повномасштабного вторгнення рф запропонували Генасамблеї ухвалити резолюцію, в якій йдеться про необхідність миру, який забезпечить «суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність України»

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Нова резолюція менш деталізована, ніж мирний план з 10 пунктів, який президент України Володимир Зеленський оголосив на листопадовому саміті G20.

Дипломати ООН на умовах анонімності зазначили, це було свідомим рішенням України та її прихильників, щоб спробувати отримати максимальну підтримку, коли за резолюцію будуть голосувати.

Речниця Генеральної Асамблеї Пауліна Куб’як заявила, що надзвичайна сесія щодо України розпочнеться 22 лютого. Ймовірно, що десятки виступів триватимуть протягом більшої частини 23 лютого, а голосування відбудеться пізно ввечері того ж дня.

Генеральна Асамблея стала найважливішим органом ООН, який займається проблемами України, оскільки Рада Безпеки, яка відповідає за підтримку міжнародного миру і безпеки, паралізована через право вето росії. На відміну від Ради Безпеки, члени Генасамблеї не мають права вето, але хоча її п’ять попередніх резолюцій щодо України є важливими як відображення світової думки, вони не є юридично обов’язковими.

Рада Безпеки матиме засідання на рівні міністрів 24 лютого, у річницю вторгнення.

Проєкт резолюції з нагоди річниці, який підтримала Україна, розіслали всім країнам ООН, окрім рф та її союзника Білорусі.

У документі йдеться про необхідність досягнення «всеосяжного, справедливого і тривалого миру» в Україні «якомога швидше», відповідно до принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй.

У Статуті вказано, що всі держави ООН «у своїх міжнародних відносинах повинні утримуватися від погроз силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави» і вирішувати суперечки мирно.

Проєкт резолюції закликає держави ООН та міжнародні організації «подвоїти підтримку дипломатичних зусиль», спрямованих на досягнення миру на цих умовах.

Запропонована резолюція повторює попередню вимогу Генеральної Асамблеї до Росії «негайно, повністю і беззастережно відвести всі свої збройні сили» з міжнародно визнаних кордонів України. Вона також підтверджує, що жодна територія, захоплена шляхом погрози силою або її застосуванням, не буде вважатися законною.

Проєкт вимагає, щоб з усіма військовополоненими поводилися відповідно до Женевських конвенцій, і закликає до «повного обміну» військовополоненими, звільнення незаконно затриманих, і повернення всіх примусово переміщених і депортованих. Йдеться і про дітей.

Також резолюція закликає всі країни співпрацювати в дусі солідарності для подолання глобального впливу війни на продовольчу безпеку, енергетику, фінанси, навколишнє середовище, а також ядерну безпеку.

У проєкті є й співчуття з приводу «жахливих наслідків агресії проти України для прав людини та гуманітарних наслідків. Йдеться про безперервні атаки на критичну інфраструктуру по всій Україні з руйнівним впливом на цивільне населення. Резолюція закликає до повного дотримання міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення та інфраструктури.

План Зеленського з 10 пунктів є набагато конкретнішим, і там є створення спеціального трибуналу для переслідування російських воєнних злочинів, побудова європейсько-атлантичної архітектури безпеки з гарантіями для України, відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури країни та досягнення безпеки навколо найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції.

Схожі новини