Передплата 2024 «Добрий господар»

росіяни погрожують в’язням, — ЗМІ

  • 08.02.2023, 14:45
  • 717

Адміністрація російських виправних колоній погрожує в’язням, які відмовляються їхати воювати в Україну, новими термінами

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

У СІЗО обіцяють тим, хто зголоситься воювати, закривати кримінальні справи.

ЗМІ цитують двох юристів та правозахисника.

За даними юристки Яни Гемель, у колоніях Самарської та Ростовської областей, Краснодарського краю та Північного Кавказу силовики змушують від в’язнів вступати до ПВК «Вагнер» та їхати воювати в Україну.

«Приїжджають оперативники МВС або ФСБ, обіцяють підняти старі справи 10−20 річної давнини, за якими термін давності вже давно минув, лякають, що розпочинатимуть справи щодо тих, хто відмовляяється йти на війну», — розповіла вона.

Він каже, що зараз, на відміну від літа й осені 2022 року, дуже мало в’язнів згодні йти воювати. Адже до колоній нвдходять чутки про ліквідованих та поранених в Україні.

Правозахисниця з Пермського краю Оксана Асауленко розповіла про засудженого, якому залишалося відсидіти 5 місяців.

«Там точно залякали. В останній розмові (з матір'ю. — Ред.) він їй дав зрозуміти, що змусили», — розповіла вона.

За словами юриста, який не захотів називати своє ім'я, в’язнів вербують в основному в регіонах, розташованих поблизу українського кордону.

Також вступати до ПВК «Вагнер» підозрюваним пропонують в СІЗО. Такі випадки зафіксовані в Самарі, Москві та Пермі. Тим, хто вирушить воювати до України, обіцяють закрити справи.

Схожі новини