Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Енергетики зберегли дятлові його домівку

На це фото неможливо дивитися без захоплення людською великодушністю. Добре, що її вистачає і на братів наших менших. Зокрема, на таких ось маленьких пташок

Цивілізація не виключає людяності – перша неможлива без другої.
Цивілізація не виключає людяності – перша неможлива без другої.

Працівники електромереж міняли старі дерев’яні стов­пи на нові, бетонні. Частину однієї із напівгнилих опор за­лишили на колишньому місці. На те була вагома причина: у трухлявій деревині облашту­вав собі гніздо дятел. Щоб не робити прикрощів пернатому, знайшли оригінальний вихід: шматок колоди з його домів­кою металевим хомутом при­кріпили до бетонної основи — а все решту обрізали. Дятел, здається, і не помітив «пере­планування»…

Кмітливість енергетиків на­лежно оцінили користувачі со­цмереж. Вони подякували їм за любов до природи. Багато хто пригадав, як самому дово­дилося допомагати представ­никам дикого світу вирішува­ти проблеми цивілізації. Один із респондентів розповів, що коли робив на хаті нове по­криття, прилаштував під ним гніздо горобців, яке було під старим дахом.

Інший читач розповів ціка­вий випадок, який трапився у Канаді. Там на кілька місяців призупинили будівництво га­зогону, бо на його шляху вия­вили гнізда колібрі. Лише тоді, коли пташенята вилупилися і підросли, навчилися самостій­но літати, будівництво продо­вжили.

До слова, у стовпі той дятел проживе недовго: щороку він видовбує для себе нові дупла. Тож у цій химерній домівці по­селиться хтось інший — горо­бець, одуд, шпак.

Схожі новини