Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На фестивальній коляді у Скнилові збирали гроші для фронту

Продавали пампухи, бограч та куліш — по 50−70 гривень за порцію. Зібрали 35 тисяч гривень на теплі речі для воїнів з села

Солодощі галицьких господинь продавали для потреб фронту
Солодощі галицьких господинь продавали для потреб фронту

У селі Скнилові, що у Красненській територіальній громаді Золочівського району Львівщини, відбувся традиційний фестиваль коляди. Його ще називають святом пампуха, що символізує завершення циклу Різдвяних свят. Торік через спалах коронавірусу фестиваль не проводили, цьогоріч його організували з благодійною метою — зібрати кошти для захисників, які воюють на сході та півдні України. Господині села продавали на фесті авторські смаколики — пляцки, пампухи, бограч, куліш… За порцію страви просили 50−70 гривень. Гості свята залюбки дегустували і купували страви від Красненських господинь. Усіх гостей пригощали трав’яним гарячим чаєм.

«Село Скнилів продовжує підтримувати наших військових та боротися у тилу за перемогу, — розповів для „ВЗ“ селищний голова Роман Фурда. — Фестиваль подарував усім гостям масу задоволення, позитивних емоцій та ще раз підкреслив, як важливо берегти традиції та звичаї нашого краю, передавати їх з покоління у покоління та нести крізь віки. За зібрані під час заходу кошти (35 тисяч гривень) планують придбати необхідні речі нашим відважним захисникам зі села, які на передовій».

З села Скнилова на передовій перебуває 60 чоловіків. За гроші від проданих страв планують придбати їм теплий одяг та взуття.

Не стравами єдиними був багатим фестиваль коляди. Для гостей виступали церковні хори із сіл Велика Вільшаниця, Андріївки, Утішкава, Борткова, Перемишлян, Гончарівки… Артисти-аматори дарували святкову атмосферу. Ведучими заходу були Павло Теодоровський та Юлія Новосад.

Зимовий фестиваль у Скнилові є аналогом літнього фестивалю «Народні співаночки». Влітку естафету передають вінком, а взимку — Різдвяною зіркою, яка символізує радість народження Ісуса Христа. Цьогоріч під час жереба Скнилів передав естафету селу Петричі.

Схожі новини