Передплата 2024 ВЗ

Вантажівки DAF перетворюють на «мисливців за «шахедами» (ФОТО)

  • 01.02.2023, 09:01
  • 709

Петро Порошенко показав унікальні кадри з майстерні, де британські вантажівки DAF перетворюють на знаряддя «мисливців за «шахедами»

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

Як відомо, вже кілька таких вантажівок із зенітними установками Порошенко передав у підрозділи ППО.

«Крутість цих фото просто зашкалює. Подивіться, з якими обличчями хлопці монтують зенітку на наш модифікований ДАФ. Ця „крихітка“ вагою в тону — здатна знищити рашистський „шахед“ і навіть танк. Бо тепер вона має колеса і може швидко переміститися на потрібну відстань до ворожого об'єкта», — розповів Порошенко на Facebook.

«Першу партію — а це 5 вантажівок із зенітними установками — ми передали в Рівному. Там вони закриватимуть кордон з білоруссю», — зазначив він.

«А саме ця машина піде вже в інший регіон. Поки не скажу куди саме, але воїни пообіцяли показати відео з першим збитим „шахедом“. Я поспілкувався з представниками нашого героїчного ППО, і можу вам з впевненістю сказати: їм все подобається. Вони мають досвід з 2014 року і з нетерпінням чекають, коли завершаться роботи і вантажівка буде у них, щоб бити росіян», — розповів Порошенко.

«Це — наша спільна робота. Воїни дали свою зенітну установку, а ми — вантажівку, яка у бойових умовах додасть мобільності нашим захисникам. З хлопцями не прощаємося, бо скоро зустрінемось. А ми продовжимо робити все, щоб підсилювати Збройні Сили України», — наголошує п’ятий Президент України.

15 січня Порошенко у Рівному передав бригаді тероборони 5 вантажівк DAF, які були переобладнані під «антишахеди». Це — спільний проєкт, який у Рівному Фонд Порошенка та волонтери ГО «Справа громад» реалізують із військовими, місцевою владою та командою «Євросолідарності».

«У нас з’явилася з міськими головами дуже крута ініціатива. Ми будемо використовувати ЗУ 23−2, які дуже добре себе зарекомендували як «антишахеди», — пояснив Порошенко.

«Ці зенітні установки дуже добре себе зарекомендували не тільки проти повітряних цілей, а і бойових броньованих машин ворога, вони будуть добре дірявлять русню», — зауважив Порошенко.

«DAFи мають дуже гарний досвід бойового застосування під час цієї війни. Вони мають величезну прохідність. Вони дуже надійні, мають величезну мобільність. Всі машини пройшли технічне обслуговування, пройшли підготовку — все для того, щоб вони не відмовили в бою», — каже Порошенко.

Як повідомив Петро Порошенко, такі ж вантажівки готують для передачі в інші українські міста. Загалом Фонд Порошенка з волонтерами законтрактував три сотні британських автівок DAF. Також на шасі цих вантажівок виготовили спеціальні кунги для комплексів БПЛА Poseidon. Три комплекси такої техніки вже надійшли у війська.

Leyland DAF 45.150 — це повнопривідна п’ятитонна дизельна вантажівка, яка може оснащуватись лебідкою і перевозити все, що потрібно для фронту: боєкомплект, харчі, воду і пальне в бочках. Частина автомобілів обладнана кранами для завантажування великокаліберних боєприпасів.

Кошти збирають волонтери, Фонд Порошенка традиційно подвоює зібрану суму.

З 24 лютого 2022 року Фонд Порошенка і компанія «Рошен» спрямували на підтримку ЗСУ 1 млрд 710 млн грн. Сума допомоги, надана разом з волонтерами ГО «Справа громад» і ГО «Res_Publika. Брати по Зброї», сягнула 2 млрд 100 млн грн.

Схожі новини