Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Китай не хоче програти разом із росією, — ЗМІ

  • 31.01.2023, 12:45
  • 688

Китайський лідер Сі Цзіньпін намагається відійти від повної підтримки росії, адже він не хоче опинитися на боці країни, яка програла війну в Україні

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це йдеться у колонці для The Washington Post колумніста Макса Бута.

«Пекін міг би відіграти для рф таку ж роль, яку Штати відіграють для України. Якби це сталося, шанси на перемогу рф зросли б в геометричній прогресії», — вважає він.

Та, як пише видання, цього не сталося. А значить, «безмежна дружба», яку путін і Сі проголосили за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, насправді має чіткі обмеження.

Китай хоче торгувати з росією, однак є для неї найбільшим джерелом імпорту. Тим часом Сі Цзіньпін не готовий залишатися лише на боці путіна. Він намагається балансувати між росією та Заходом, створюючи можливості для впливу з боку адміністрації президента США.

«Як несентиментальний практик реальної політики, Сі не хоче опинитися на стороні, що може стати програшною», — переконані у виданні.

Китай і так має у світі не дуже багато друзів. Переможена ж росія виявиться для нього «не дуже корисним союзником у майбутньому», — йдеться у публікації.

Це, на думку автора колонки, пояснює, чому Пекін тягнеться до Європи та намагається зменшити ворожнечу зі Штатами.

Схожі новини