Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фінляндія і Швеція готові до членства у НАТО, — США

  • 24.01.2023, 11:30
  • 624

Попри заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, що його країна не ратифікує заявки, у Штатах вважають, що Фінляндія і Швеція готові до членства у НАТО

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

«Ви знаєте нашу позицію щодо Фінляндії і Швеції та їхнього вступу до НАТО. Ви чули це від адміністрації, ви чули це від членів Конгресу. Ми рішуче підтримуємо їхні кандидатури на вступ до НАТО. Фінляндія і Швеція готові вступити до Альянсу», — наголосив він.

Прайс додав, що обидві країни готові приєднатися до Альянсу завдяки своїм військовим можливостям і давньому партнерству у галузі безпеки.

«Щодо того, що ми бачили останніми днями, то ми підтримуємо свободу об'єднань, право на мирні зібрання як елементи будь-якої демократії. Але, як сказав шведський прем'єр-міністр, спалення святих для багатьох книг є глибоко неповажним вчинком, і він зауважив, що те, що є законним, не обов’язково є доречним. У нас в країні є приказка — щось може бути законним, але жахливим. Я думаю, що у цьому випадку те, що ми бачили в контексті Швеції, підпадає під цю категорію», — вважає Прайс.

Він додав, що у подіях у Швеції можуть бути винні ті, хто навмисно намагається послабити єдність між європейськими союзниками і партнерами.

«Ми вважаємо, що Фінляндія і Швеція готові стати членами НАТО. Ми послідовно заявляли про це, але, зрештою, це рішення і консенсус, якого Фінляндія і Швеція мають досягти з Туреччиною», — сказав Прайс.

Нагадаємо, що Ердоган днями попередив Швецію, що їй не варто сподіватися на підтримку Туреччини для вступу в НАТО після спалення Корану біля посольства Анкари в Стокгольмі.

Він наголосив: якщо Швеція не виявлятиме поваги до Туреччини чи мусульман, то «вони не побачать від нас жодної підтримки в питанні НАТО».

21 січня у Стокгольмі під посольством Туреччини відбулася антитурецька акція, під час якої скандальний активіст Расмус Палудан спалив Коран. Безпосередньо під посольством зібралася акція і на підтримку Туреччини та її президента.

Прем'єр Швеції засудив спалення Корану на антитурецькій акції.

Туреччина тим часом скасувала запланований візит міністра оборони Швеції у відповідь на дозвіл скандинавської країни на антитурецькі протести.

Схожі новини