Передплата 2024 «Добра кухня»

У Словаччині проросійська опозиція провалила референдум

  • 22.01.2023, 18:45
  • 768

Вчора на виборчі дільниці прийшли трохи більш як 1,19 млн людей виборців, тобто явка становила лише 27,25%, а необхідна кількість має перевищувати 50%

Фото - з мережі
Фото - з мережі

Про це повідомляє видання Aktuality.

Метою референдуму, що був ініційований проросійською опозицією на чолі з партією Smer-SD, — спростити скликання дострокових виборів. Тобто референдум мав створити можливість скорочувати повноваження парламенту через референдум або резолюцію парламенту.

«Втім, він, як і очікувалося, через низьку явку не забезпечив необхідного результату: висловилися лише 27,25%, з яких 97,5% були «за», — наголошує видання.

Президентка Словаччини Зузанна Чапутова заявила, що поважає результати волевиявлення — і тих, хто прийшов та проголосував, і тих, хто висловив свою позицію неучастю у ньому.

«Дату виборів потрібно обрати до кінця січня, щоб врешті покласти край політичній кризі. Важливо, щоб депутати якнайшвидше ухвалили поправку до Конституції про дострокові вибори в парламенті», — зауважила Чапутова.

І додала, що за відсутності домовленості до кінця січня вона готова скористатися своїми повноваженнями і призначити тимчасовий уряд.

«Якщо політичні партії змогли знайти консенсус лише щодо вересневої дати, для мене це все ще прийнятний варіант. Важливо, щоб тема була закрита до кінця січня і ми могли якнайшвидше дати громадянам чітку відповідь, як і коли виведемо Словаччину з внутрішньополітичної кризи», — сказала президент.

Попри провал, голова партії Smer Роберт Фіцо вважає референдум успішним і взяв за нього відповідальність. Він підкреслив, що якщо така кількість людей прийде голосувати на парламентські вибори, то зміни в Словаччині гарантовані.

Схожі новини