Передплата 2024 «Добрий господар»

У Бориславі готові «два зайці вбити»: і електричну енергію отримати, і загазованість зменшити

Цього тижня у Бориславі побував новопризначений у листопаді минулого року директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький

Нагадуємо читачам: «ротація» керівника в «Укрнафті» відбулась після того, як пʼять великих промислових підприємств України,"Укрнафта", «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» передали у державну власність. Держава скористалася правом вилучати приватну власність під час воєнного стану. На посаді керівника Сергій Корецький, який довший час очолював мережу автозаправок VOG, що входила до групи «Континіум» колишнього народного депутата Україна Ігоря Єремеєва, замінив Олега Гезу.

Після призначення на свою теперішню посаду новий керівник «Укрнафти» заявив, що своє головне завдання бачить у тому, щоб «забезпечити безперервну роботу підприємства в умовах воєнного стану, зберегти стабільні обсяги видобутку вуглеводнів та фіскальну дисципліну». Тому зрозуміло, чому приїхав до міста нафтовиків: тут базується НГВУ «Бориславнафтогаз», один із структурних підрозділів ПАТ «Укрнафта». У Бориславі, як це було у часи Івана Франка, продовжують видобувати нафту. Це, звісно, добре. Погано інше — надмірно висока загазованість міста. Виходячи із випорожнених підземних надр, попутний газ як один із продуктів нафтовидобутку, якому в Бориславі не змогли знайти використання, просочується на земну поверхню, чим створює неабияку небезпеку. Уперше про це серйозно заговорили у 1972 році, коли від вибуху газу, який просочився до підвальних приміщень двоповерхового будинку на вулиці Володимира Великого, за офіційними даними, загинуло 9 бориславців. Вже багато десятиліть жителі міста живуть на «пороховій бочці». Про це Сергій Корецький, звісно ж, добре знає. Бориславська міськрада не один раз апелювала до ПАТ «Укрнафта» з проханням активно долучатись до вирішення спричинених нафтовидобутком екологічних проблем, взяти участь у реалізації проєктів з утилізації попутного газу. Саме це стало темою розмови під час зустрічі цього тижня Сергія Корецького з міським головою Ігорем Яворським у Бориславській міськраді. Багато що можна зробити, реально допомогти жителям міста. У Бориславі пропонують почати з малого — запуску когенераційної установки. Як інформує пресслужба Бориславської ОТГ, вже визначились із місцем монтажу. Це — приміщення котельні на вулиці Володимира Сосюри. Саме вона розташована найближче до газопроводу, в який ПАТ «Укрнафта» могла подавати відбензинений газ. Призначення когенераційної установки — виробляти теплову та електричну енергії. У такий спосіб можна буде «два зайці вбити» — і енергію отримати, і загазованість зменшити.

Вигідно? Безперечно. Але, незважаючи на те, що робота над реалізацією проєкту, як зазначає міський голова Борислава Ігор Яворський, розпочалась ще в 2019 році, просунутись уперед дотепер не вдавалося. Знайти розуміння, пробити вибудовану ПАТ «Укрнафта» у взаєминах з Бориславом «стіну» не вдавалося. Тепер ситуація інша. Сергій Корецький, зацікавившись проєктом бориславців, пообіцяв негайну допомогу. У наш час, коли російський агресор нещадно б'є по об'єктах критичної інфраструктури, та всі регіони потерпають від дефіциту електроенергії, запуск когенераційної установки дозволить помітно поліпшити енергозабезпечення міста.

Схожі новини

Читайте також

26.01.2024

Ніхто в Бориславі такого укриття не має

Історія ця почалась ще торік. Ставши переможцем оголошеного Благодійним фондом «Посмішка ЮА» конкурсу за правилами проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей і їхніх сімей в Україні» Бориславський ЗЗСО № 3 єдиний на Дрогобиччині отримав фінансування на проведення комплексного ремонту свого укриття. Орієнтовна вартість проєкту — 1 млн 800 тис. грн