Передплата 2024 «Добра кухня»

Борислав отримав нову станцію «спостереження» за якістю повітря

У Бориславі, який має зруйновану внаслідок тривалого інтенсивного нафтовидобутку інфраструктуру, встановили ще одну станцію моніторингу якості повітря

Станція працюватиме цілодобово і проводитиме дослідження за пʼятьма основними забруднювальними речовинами. Новий пункт «спостереження» за атмосферним повітрям обладнаний ще й метеостанцією для визначення вологості, температури, атмосферного тиску та вітру. «Дислокується» пристрій у самому середмісті, на приміщенні міськради. Про це інформує пресслужба місцевої ОТГ.

Нова станція — не єдина, яка, зчитуючи інформацію, подає розгорнуту «картинку» стану повітря у місті. Крім теперішньої, у Бориславі, як пояснив нам міський голова Ігор Яворський, функціонують і три інші подібні моніторингові станції, які були придбані та встановлені за кошти проєкту, який фінансувала Словаччина.

Чим нова станція від «старих» відрізняється?

Найперше, за словами Ігоря Яворського, тим, що сертифікована. Нове, сучасне «повітряне» обладнання встановлено відповідно до Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря на 2021−2025 роки. Крім стандартного набору показників, які зчитуються станціями, які вже функціонують, нове обладнання «відкриє очі» жителям міста, які, потерпаючи через надмірну загазованість, давно скаржаться на власне здоров’я, на новий показник — вміст вуглеводнів в атмосферному повітрі. На внесення до програмного забезпечення даного показника наполягли у Бориславській міськраді. Отримана з нового обладнання інформація матиме законну силу. Її доказова база стане у пригоді тоді, коли, якщо до цього дійде, доведеться відстоювати права, захищати жителів міста від надмірної газової забрудненості у суді. Або ж, навпаки, розвіювати міфи, спростовувати панічні чутки про газову забрудненість. Це вселяє надію, додає упевненості тим активістам, які хочуть змінити ставлення до екологічних проблем у місті нафтовиків, добитись реальних позитивних змін у всьому, що має стосунок до загазованості там, де вони живуть та працюють.

Крім Борислава, нові пункти моніторингу за якістю повітря ще встановлено у Сокільниках, Стрию та в селі Шабельня. Кожен, у кого виникне таке бажання, матиме доступ до всіх отриманих даних. Реалізувати своє право можна буде в режимі онлайн.

Схожі новини