Передплата 2024 «Добра кухня»

«Церква, якою керують з москви, — не українська церква, і має називатись московською», — Порошенко

  • 16.01.2023, 09:50
  • 722

Петро та Марина Порошенки у Свято-Покровському кафедральному соборі Рівного взяли участь у молебні, який очолив Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

«Рівно 4 роки тому Свято-Покровський кафедральний собор у Рівному став першим, куди ми привезли Томос. І сьогодні ми саме тут, щоб подякувати Владиці Іларіону та всій рівненській громаді, яка стала одним із лідерів, адже більше 100 парафій перейшли до ПЦУ. Це — вибір людей, свідома правильна позиція», — сказав Порошенко.

«Сьогодні разом з вірянами у Рівному помолилися за всіх безневинних жертв з Дніпра, яких вчора безжально вбив російський ворог, поціливши ракетою у багатоповерхівку», — зазначив Порошенко.

П‘ятий президент передав вірянам вітання від імені Вселенського Патріарха Варфоломія.

«Я маю високу честь передати вам вітання від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, який підписав нам Томос і який запросив мене на річницю Томоса бути на Фанарі. І з великою любов’ю до Бога, з великою любов’ю до України ми продовжуємо роботу про визнання нашої церкви православними церквами всього світу», — сказав Порошенко.

Він також наголосив, що церква московського патріархату має припинити обман, відповідно до закону змінити свою назву і вказати свій зв’язок з рпц.

«Відхід всього світу від московської церкви — для нас це принципово важливо. Ми не можемо прийняти і змиритися, коли московські попи не відспівують наших загиблих. Ми не можемо змиритися, коли московські попи сидять в залі кривавого вбивці путіна і вітають створення „донецьких“, „луганських“ та інших чортівських республік, анексуючи Україну. Це — не наша церква», — констатував Петро Порошенко.

«Ми ухвалили закон, і я його підписав у 2019 році, який називається „Про свободу совісті і релігійних організацій“. Там все чітко написано. Церква, яка має центр управління за межами України в країні-агресорі, у москві, має називатися московською. Треба людям казати правду. Ми вітаємо дії СБУ, яка нарешті після трьох років після зміни керівництва вже не перешкоджає переходу парафій до ПЦУ, а інколи навіть і притягає колаборантів і п’яту колону до відповідальності», — зазначає Порошенко.

Він також відзначив, що зараз відбуваються величезні, рушійні позитивні зміни.

«Відбулася перша різдвяна служба Предстоятеля в Києво-Печерській Лаврі. 19 відбудеться друга служба українською мовою нарешті в Лаврі на Богоявлення. Це все рушійні зміни. Але це тільки початок», — вважає Порошенко.

«Ми сьогодні молимося за перемогу. Я хочу помолитися за наших воїнів. Бо лише днями я приїхав з-під Бахмута і з-під Соледару і можу сказати, що незважаючи на всі труднощі, перемога буде за нами», — наголосив Петро Порошенко.

Схожі новини