Передплата 2024 «Добра кухня»

«На цій війні світлини робити найважче»

  • 27.12.2022, 12:14
  • 867

Фотокореспондент Єфрем Лукацький став куратором і автором більшості робіт виставки «Спалахи війни 2022»

Фото з сайту НСЖУ
Фото з сайту НСЖУ

«У фотографів власне розуміння вирішальної миті, це момент, який ти передбачаєш і який намагаєшся зняти вчасно — не раніше, не пізніше», — казав фотокореспондент Associated Press, фіналіст Пулітцерівської премії Єфрем Лукацький ще на початку лютого, до повномасштабного російського вторгнення, коли готував до друку книгу «Вирішальна мить».

Нещодавно Єфрем Лукацький став куратором і автором більшості робіт виставки «Спалахи війни 2022», організованої Національною спілкою журналістів України за підтримки шведської правозахисної організації Civil Rights Defenders і відкритої цього понеділка в центральному офісі НСЖУ в столиці на Хрещатику.

«Я був на різних війнах, там була „їхня війна“, але я знав, що вдома все гаразд, що у нас мирна країна. Можна повернутися і зняти стрес. Нині я перебуваю на іншій позиції. Так, як я був у інших країнах, так нині дивлюся на західних колег, які приїздять до нас на війну, немов на сафарі. Але я бачу, що це не їхня війна, це моя війна. Бо, самі розумієте, тут гинуть мої знайомі, мої друзі. Тому ця війна для мене — найважча. І, звичайно, ця війна відрізняється від інших масштабністю. Якщо мислити глобально, то ми бачимо, що з цією війною народжується новий світ, новий світоподіл. Україна стає геть іншою країною, до якої ставитимуться з повагою. Велике бачиться на відстані. Хоча все це відбувається зі страшними муками, це дуже болісно… Але розумію, що війна скінчиться, і це буде зовсім новий світ», — каже Єфрем Лукацький.

Довідка:

Єфрем Лукацький — киянин. У 1988 році, працюючи водолазом у київському Інституті електрозварювання імені Патона, захоплювався фотографією, брав участь у виставці аматорських клубів Києва. Згодом його роботи помітили, і Лукацький став професійним фотографом, а його роботи — культовими.

За тридцять п’ять років роботи Єфрем Львович зняв багато історичних світлин. Працював у Чечні, Афганістані, Іраку, Секторі Газа, у Придністров'ї, знімав затримання Саддама Хусейна… Світлини Єфрема Лукацького публікували практично всі провідні світові ЗМІ.

Схожі новини