Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому японці старіють повільніше за європейців?

Японія очолює рейтинг країн світу з тривалості життя населення. Середня тривалість життя в Японії - 84 роки. А 100-літні жителі зовсім не рідкість. І головне, що відрізняє японців від більшості жителів західних країн, — це раціон

1.Японська кухня заснована на рибі, сої, рисі, фруктах і овочах. При цьому японцям удається ство­рювати величезну розмаїтість страв. Щотижня вони вживають понад 50 різних продуктів, тоді як європейці - приблизно 30.

2. Їжу подають маленькими по­рціями в гарному мініатюрному посуді. Японці вважають, що страву треба їсти два рази, причому перший раз очима. Очима потрібно «з'їсти» 80% страви.

З. Страви вирізняє легкість. За­мість смаження й випікання японські господині найчастіше вдаються до таких видів обробки продуктів, як го­тування на парі, гриль, варіння або швидке обсмажування продуктів на середньому вогні. Так зберігається більше корисних речовин.

6. Підбадьорливий сніданок. Типовий японський сніданок склада­ється з зеленого чаю, чашки варено­го рису, супу місо з тофу й цибулею, маленьких листочків водорості норі, можливо, омлету чи шматка копчено­го лосося. Такий сніданок надовго за­ряджає енергією й постачає організм поживними речовинами.

5. За кожною трапезою замість хліба їдять рис. Японці з'їдають се­редню порцію рису майже з будь-якою стравою.

6. Японці п’ють зелений чай. Жителі Японії, звичайно, люблять і каву, і чорний чай, але перевагу відда­ють зеленому чаю. Японський зеле­ний чай м’який на смак, має яскраво виражений аромат. Чай ніколи не по­дають з цукром або вершками.

7. «Вертикальний» спосіб жит­тя. Більшість часу в Японії стоять — у громадському транспорті й навіть за комп’ютером. Японці люблять ходити й активно рухаються на свіжому пові­трі.

Схожі новини