Чому японці старіють повільніше за європейців?
Японія очолює рейтинг країн світу з тривалості життя населення. Середня тривалість життя в Японії - 84 роки. А 100-літні жителі зовсім не рідкість. І головне, що відрізняє японців від більшості жителів західних країн, — це раціон
1.Японська кухня заснована на рибі, сої, рисі, фруктах і овочах. При цьому японцям удається створювати величезну розмаїтість страв. Щотижня вони вживають понад 50 різних продуктів, тоді як європейці - приблизно 30.
2. Їжу подають маленькими порціями в гарному мініатюрному посуді. Японці вважають, що страву треба їсти два рази, причому перший раз очима. Очима потрібно «з'їсти» 80% страви.
З. Страви вирізняє легкість. Замість смаження й випікання японські господині найчастіше вдаються до таких видів обробки продуктів, як готування на парі, гриль, варіння або швидке обсмажування продуктів на середньому вогні. Так зберігається більше корисних речовин.
6. Підбадьорливий сніданок. Типовий японський сніданок складається з зеленого чаю, чашки вареного рису, супу місо з тофу й цибулею, маленьких листочків водорості норі, можливо, омлету чи шматка копченого лосося. Такий сніданок надовго заряджає енергією й постачає організм поживними речовинами.
5. За кожною трапезою замість хліба їдять рис. Японці з'їдають середню порцію рису майже з будь-якою стравою.
6. Японці п’ють зелений чай. Жителі Японії, звичайно, люблять і каву, і чорний чай, але перевагу віддають зеленому чаю. Японський зелений чай м’який на смак, має яскраво виражений аромат. Чай ніколи не подають з цукром або вершками.
7. «Вертикальний» спосіб життя. Більшість часу в Японії стоять — у громадському транспорті й навіть за комп’ютером. Японці люблять ходити й активно рухаються на свіжому повітрі.