Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Єгипті знайшли прадавні ювелірні вироби

  • 19.12.2022, 20:30
  • 1 124

У Єгипті археологи знайшли колекцію вишуканих ювелірних виробів — три каблучки та одне намисто, яким понад 3,5 тисяч років

Фото Міністерства туризму та старожитностей Єгипту
Фото Міністерства туризму та старожитностей Єгипту

Єгипетсько-британська археологічна місія спільно з Кембриджським університетом виявила знахідки під час розкопок некрополя у поселенні Телль Ель-Амарна в мухафазі Мінья.

Команда вчених знайшла рештки тіла молодої жінки, похованої в намисті з підвісками у формі пелюсток, а також у трьох каблучках із золота та мильного каменю (стеатиту).

На одній з каблучок є зображення давньоєгипетського божества Беса, якому поклонялися як покровителю матерів, дітей і дітонародження.

На двох інших ієрогліфами написана фраза «володарка двох країн». Ймовірно, йдеться про нижнє та верхнє царства Єгипту.

Молода жінка похована серед інших гробниць і могил, що датуються XVIII династією єгипетських фараонів (1550−1292 рр. до н. е.).

Цей некрополь був місцем поховання для поселення Амарна, збудованого в 1346 році до нашої ери, яке було столицею Єгипту під час правління царя Ехнатона (Аменхотепа IV).

Місія працює на цьому кладовищі з 2010 року, щоб досліджувати соціальний та економічний стан мешканців Амарни. За цей час виявили та реставрували вже чимало артефактів.


Джерело: Міністерство туризму та старожитностей Єгипту

Схожі новини