Передплата 2024 «Добрий господар»

Авторські Різдвяні Дідухи подорожчали на 30%. Вплинула інфляція?

На ринку «Вернісаж» продають по 300−500 гривень

Такі красиві Дідухи продають на «Вернісажі». Фото автора
Такі красиві Дідухи продають на «Вернісажі». Фото автора

На календарі - середина грудня і у Львові почали продавати Різдвяні Дідухи — один із символів свят. Чимало львів'ян купують їх напередодні Католицького Різдва, яке святкують 25 грудня. Також є попит на Дідухи напередодні 6 січня.

На сувенірному ринку «Вернісаж» — чимало пропозицій цих виробів із колосків та соломи.

«Це авторські Дідухи ручної роботи, — сказав для „ВЗ“ продавець ринку Олексій. — Їх виготовив народний майстер з Жовкви. У виробі - весь символізм на добробут і щастя у новому році. Коштують Дідухи 300−500 гривень».

Дорожчі вироби — на пів метра. У плетінні - три види колосків: пшениця, овес та ячмінь. Дідухи традиційно ставлять біля ікон і тримають в хаті аж до завершення свят — до Йордану. Є повір'я, що виріб є оберегом і приносить в дім щастя.

Запитую продавця, чому так дорого цінить Дідухи. «То ручна робота, — пояснив продавець. — Цього року Дідухи подорожчали на 30%. Бо все подорожчало — долар, бензин, людська праця. Інфляція в країні, тому Дідухи і дорогі. Купуйте зараз, бо за день до свят націнка зросте».

Пан Олексій нарікає, що наразі на Дідухи не надто великий попит. Напередодні свят, припускає продавець, торг буде кращий. Щоб заохотити мене придбати в нього солом’яний виріб, зачитав галицьке віншування: «Дідух в хату — біда з хати! Маєте очі карі, бажаю сто літ вам прожити в парі!».

Схожі новини