Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща не підтримала пакет допомоги Україні

  • 15.12.2022, 11:15
  • 817

Польща відмовилася підтримати пакетну угоду про виділення 18 млрд євро допомоги Євросоюзу Україні, а також два рішення щодо Угорщини через занепокоєння щодо окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. Фото із мережі
Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. Фото із мережі

Про це пише Politico із посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

«Є велике розчарування через те, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок», — зазначив один із них, описавши цей крок як «ще одну ситуацію із захопленням заручників».

Чотири документи — підтримка України, план витрат Угорщини в межах Фонду відновлення ЄС після пандемії, рішення про заморожування коштів у розмірі 6,3 млрд євро для Будапешта та податкова реформа — були частиною пакетної угоди, яку країни-члени ЄС мали ухвалити в середу.

Початковий крайній термін — 17:00 — було продовжили до 20:00 на прохання Польщі.

Коли і цей термін минув, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, чия країна є головою Ради ЄС, понад 11 годин переконував свого польського колегу Матеуша Моравецького поступитися, але це не спрацювало, пише видання.

За даними дипломатів, ймовірно, що Моравецький перенесе це на зустріч лідерів ЄС у четвер у Брюсселі, хоча цього формально немає у порядку денному.

Співрозмовники Politico додали, що кінцевий термін ухвалення документа продовжили до четверга без точних термінів. За умовами пакету, якщо на один із чотирьох пунктів буде накладено вето, як зараз на мінімальну ставку податку з боку Польщі, усі чотири питання не будуть розглянуті.

Польща місяцями блокувала мінімальну ставку податку, перш ніж, здавалося, поступилася, коли отримала схвалення свого плану відновлення.

Потім настала черга Угорщини, яка розпочала гальмувати, поки не зняла своє вето в понеділок. Але Варшава в останню хвилину висловила застереження в понеділок на зустрічі послів ЄС.

«Це схоже на образливі відносини: вони продовжують обіцяти, що наступного разу все буде по-іншому, але в глибині душі ми знаємо, що нам буде боляче знову і знову», — сказав інший дипломат ЄС.

Схожі новини