Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому путін став частіше з’являтися на публіці: пояснення ЗМІ

  • 10.12.2022, 18:30
  • 1 068

Ймовірно, так очільник кремля намагається показати, що він «все ще головний»

володимир путін. Фото із мережі
володимир путін. Фото із мережі

Як зазначає The New York Times, днями, продовжуючи відповідати на запитання на пресконференції після того, як його прессекретар спробував завершити її, президент рф володимир путін сказав відверту тезу про природу істини.

«Не можна нікому довіряти. Ви можете довіряти тільки мені», — наголосив він.

Це стало відповідним кодом для тижня, коли російський диктатор був особливо зайнятий конструюванням своєї версії реальності у той час, коли перемога рф в Україні здається такою далекою, як ніколи.

У марафоні публічних виступів, який розпочався 5 грудня з поїздки на пошкоджений Кримський міст, путін розповідав про ядерну доктрину, обмін ув’язненими зі Сполученими Штатами, передбачуваний польським реваншизмом і навіть «дуже жорстку» практику Європи щодо зоопарків.

7 грудня Кремль опублікував майже тригодинний запис зустрічі путіна зі своєю «радою з прав людини».

8 грудня оприлюднили відео, на якому путін обіцяє продовжувати атаки на Україну. Тоді він виглядав дуже веселим і тримав у руці бокал шампанського, тому дехто припустив, що президент росії може бути п’яним.

Тим часом на пресконференції 9 грудня в кулуарах регіонального саміту в Киргизстані путін заперечив те, що вторгнення рф в Україну може провалитися.

«Військова спецоперація відбувається так, які і має, у нас там все стабільно. «, — наголосив путін.

Щодо України він сказав, що «врешті-решт нам доведеться досягти угоди», щоб зупинити війну, навіть не натякаючи на готовність поважати український суверенітет.

Говорячи про звільнення зірки американського баскетболу Брітні Ґрінер в обмін на російського торговця зброєю Віктора Бута, путін заявив, що рф «не відмовлятиметься виконувати цю роботу в майбутньому».

Проте кілька його появ також були посланням: про президента, який, попри економічний спад під санкціями та величезні військові втрати росії, намагається зобразити себе здоровим, пильним і все ще керуючим.

путін не був активним на публіці з листопада, коли він мав лише один публічний захід з 10 по 20 листопада. У його адміністрації так і не пояснили, куди зникав президент.

«Він просто демонструє керівним колам росії, що продовжує контролювати ситуацію. Коли путін так багато говорить, те, що він говорить, не так важливо», — заявив Григорій Голосов, професор політології Європейського університету у Санкт-Петербурзі.

Деякі з коментарів путіна цього тижня мали б показати його пристрасть до пропаганди власного уряду. Під час відеоконференції з підібраною комісією з прав людини він відповів на запитання про поводження з росіянами в Європі, стверджуючи, що «націоналістичні елементи в Польщі мріють захопити частини Західної України», повторивши необґрунтоване твердження, що раніше оприлюднили його керівники розвідки.

Потім він згадав про зоопарки: «У деяких західних країнах тварин у зоопарку вбивають на очах у дітей, ріжуть і так далі. Це абсолютно не відповідає нашій культурі, культурі народів рф».

Прокремлівські ЗМІ передавали, що заява путіна була щодо рішення Копенгагенського зоопарку у 2014 році вбити жирафа через ризик інбридингу. І це був приклад того, як він намагається використати будь-які аргументи, які він може, щоб посилити антизахідні настрої серед російської громадськості.

Але в автократії Путіна саме його власні слова пропонують найкращий орієнтир щодо російської політики. Цього тижня він не висловив жодного натяку на сумніви в собі, повторивши порівняння своїх власних завоювань із завоюваннями Петра I. путін вже порівнював себе з ним у червні цього року.

«Той факт, що є нові території — це значний результат для рф, це серйозно», — сказав він.

«Петро I уже боровся за вихід до Азовського моря», — додав пан Путін, маючи на увазі південно-східну українську берегову лінію, яку зараз контролюють російські війська.

Наступного дня російський гарант нагородив російських військових офіцерів у кремлі. На додаток до публікації кадрів його промови, адміністрація Путіна опублікував чотирихвилинний ролик президента, який проводить військову розмову з нагородженими, коли кожен тримав бокал з шампанським.

«Штурмовики б’ються просто чудово, як і «сушки», — сказав путін, маючи на увазі гелікоптери. «Чудово, просто чудово».

Далі він виправдовував атаки рф на енергетичну інфраструктуру України словами: «Але хто це почав?», стверджуючи, що Україна винна, оскільки вона атакувала Керченський міст в тимчасово окупованому Криму, який Росія використовує для постачання своїх військ на передовій.

У соціальних мережах дехто здивувався, що кремль оприлюднив кадри, враховуючи, що путін — чия тверезість і самовладання є основними для його ретельно створеного іміджу в рф — виглядав так, ніби він був напідпитку, коли погойдувався туди-сюди. Але Голосов сказав, що трансляція того, як путін виглядає щасливим і розслабленим, коли він обговорює смертоносну війну в його країні, була ефективною для кремлівських технологів.

«путіну потрібно показати суспільству, що все йде добре, що він здатний розважатися про те, що відбувається», — наголосив Голосов.

Та путін також виступає для глобальної аудиторії. Зокрема, 9 грудня він знову почав говорити про ядерну загрозу попередивши, що рф може змінити свої принципи та завдати превентивного ядерного удару.

«Ми просто думаємо про це», — сказав путін.

Схожі новини