Передплата 2024 ВЗ

В Індонезії на законодавчому рівні заборонили позашлюбний секс, — ВВС

  • 06.12.2022, 20:30
  • 1 674

В Індонезії схвалили новий кримінальний кодекс про заборону сексу поза шлюбом. Він стосуватиметься і громадян країни, й іноземців

В Індонезії схвалили новий кримінальний кодекс про заборону сексу поза шлюбом. Фото із мережі
В Індонезії схвалили новий кримінальний кодекс про заборону сексу поза шлюбом. Фото із мережі

Закони набудуть чинності через три роки.

Відтак, за статеві стосунки поза шлюбом можна буде потрапити у в’язницю на рік.

Зміни запровадили після зростання релігійного консерватизму у країні з мусульманською більшістю.

Критики вважають, що цей закон є «катастрофічним» для прав людини та потенційним ударом по туризму та інвестиціях. Цього тижня кілька груп переважно молодих людей протестували проти закону біля парламенту в Джакарті.

Ймовірно, що нові закони оскаржать у суді.

Вони однаково стосуються як місцевих мешканців, так й іноземців, які проживають в Індонезії або відвідують курорти. Зокрема — Балі. Згідно із законодавством, неодружені пари, яких спіймають під час сексу, можуть бути ув’язнені на рік.

Також неодруженим парам заборонено жити разом — за порушення закону їх можуть ув’язнити до шести місяців. Подружня зрада також буде злочином, за який людину можуть ув’язнити.

Прихильники ж закону переконані, що зміни у закон внесли, щоб врахувати занепокоєння невдоволених законом. Відтак для початку судового переслідування скаргу мають подати діти, батьки або дружина обвинуваченої пари.

28-річна мусульманка Адженг, яка живе в місті Депок на Західній Яві, заявила, що тепер вона у зоні ризику через те, що живе зі своїм партнером протягом крайніх п’яти років.

«За новим законом ми обоє можемо потрапити до в’язниці, якщо хтось із сім'ї вирішить подати заяву в поліцію», — повідомила вона BBC.

Відомо, що багато компаній також будуть проти законодавства, адже вважають, що воно перешкоджає відвідувачам та інвестиціям.

«Нам час ухвалити історичне рішення щодо поправки до кримінального кодексу та облишити колоніальний кримінальний кодекс, який ми успадкували», — заявила у парламенті міністр юстиції Ясонна Лаолі.

Попри невдоволення, парламент одностайно ухвалив новий кодекс із понад 600 статей. Нове законодавство містить безліч статей, які передбачають кримінальну відповідальність за аморальність і богохульство та обмежують політичне й релігійне самовираження.

Директор відділу прав людини Human Rights Watch в Азії Елейн Пірсон заявила ВВС, що це «велика невдача для країни, яка намагалася зобразити себе сучасною мусульманською демократією».

Тому у кодексі тепер є шість законів про богохульство, зокрема відступництво — відмову від релігії.

Уперше від здобуття незалежності Індонезія визнає незаконним переконання когось не вірити. Нові статті про наклеп також забороняють образи президента чи критику державної ідеології. Однак законодавці заявили, що вони додали захист свободи слова та протестів заради суспільних інтересів.

Схожі новини