Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ООН планують створити спецтрибунал для росії

  • 06.12.2022, 09:15
  • 758

В ООН створюють проєкт резолюції про спецтрибунал на зразок Нюрнберзького, щоб судити рф за воєнні злочини в Україні

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

«Це те, чого прагне президент Зеленський. Це те, чого хоче Україна, і я думаю, що це матиме велику вагу. Однак, чи будуть у них голоси на Генеральній Асамблеї. Досі всі резолюції щодо України підтримували більшістю», — заявила у Лондоні паніпосол США з глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак.

Вона зазначила, що в США немає твердої позиції щодо спецтрибуналу. Втім, вона вважає, що мають сенс заочні судові процеси над росіянами, обвинуваченими у воєнних злочинах, якщо немає можливості для їхньої екстрадицїі.

Пані посол додала, що США могли б розсекретити розвіддані, щоб допомогти виявити тих, хто найбільше відповідальний за підготовку та ведення війни, яка є відвертим порушенням Статуту ООН.

Згідно із даними Шаак, основні фігури в адміністрації Байдена зараз більше прихильні до ідеї створення спецтрибуналу.

«Ми розглядаємо всі кути й, безумовно, підтримуємо деякі проміжні кроки, зокрема, коли йдеться про збереження доказів», — сказала вона.

Шаак повідомила, що нині йдеться про два варіанти:

  • Перший — це двосторонній договір між Україною та ООН, на що Генасамблея має згодитись для забезпечення політичної підтримки всього міжнародного співтовариства щодо створення окремого трибуналу.
  • Другий — це внутрішній суд, який створила Україна за участю ЄС або Ради Європи й, можливо, схвалений голосуванням на Генасамблеї ООН.

В обох випадках йдеться про притягнення до відповідальності за злочин агресії.

«Це буде обмежена кількість обвинувачених, імовірно, вище політичне керівництво і, можливо, деякі вищі військові діячі», — зауважила вона.

Схожі новини