Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США можуть перевезти декілька NASAMS з Близького Сходу в Україну, — Politico

  • 02.12.2022, 11:15
  • 632

Сполучені Штати Америки спільно з союзниками працюють із країнами Близького Сходу, щоб перекинути кілька систем ППО зенітно-ракетних комплексів NASAMS в Україну

Комплекс NASAMS. Фото із мережі
Комплекс NASAMS. Фото із мережі

Про це заявив генеральний директор компанії-виробника цих ЗРК Raytheon Technologies Грег Хейс в інтерв'ю газеті Politico.

Відтак, йдеться про те, щоб відправити в Україну національні передові зенітно-ракетні комплекси протягом наступних 3−6 місяців, потім США заповнять ці системи новими NASAMS на Близькому Сході протягом наступних 24 місяців.

«На Близькому Сході розгорнуті NASAMS, і деякі з наших союзників по НАТО і ми (США) насправді працюємо з кількома країнами Близького Сходу, які нині використовують NASAMS, і намагаємося скерувати їх в Україну», — сказав Хейс.

Він також наголосив, що перевозити системи з Близького Сходу швидше, ніж виробляти їх у США. Так, за словами гендиректора Raytheon, на створення NASAMS треба приблизно 2 роки через час, необхідний для покупки електронних компонентів та ракетних двигунів.

Домовленість про передачу цих систем ППО Україні ще має схвалити адміністрація американського президента Джо Байдена.

У Raytheon не уточнили, які країни Близького Сходу можуть поставити систему, але, згідно з даними Агентства співробітництва у галузі безпеки та оборони, покупцями в регіоні є Оман та Катар.

Оман підписав контракт з Raytheon у 2014 році на NASAMS з постачанням у 2016 році. США дозволили Катару купити NASAMS у 2019 році. В урядових повідомленнях не вказано, скільки систем куплять Оман і Катар.

За словами Хейса, норвежці навчили близько 60 військових ЗСУ на двох NASAMS. Kongsberg, норвезька компанія, розробляє NASAMS разом із Raytheon.

Навчання на NASAMS зазвичай триває 6 місяців, але українці відбули навчання за 60 днів. За словами Хейса, Raytheon має центр підтримки в регіоні, де компанія може надати технічну підтримку після розгортання підрозділів.

Українська влада кілька місяців закликала США відправити NASAMS для протидії ракетним атакам РФ. Ці системи мають більшу дальність дії, ніж інші засоби ППО, які західні країни відправили до нашої країни. Два прибули на початку листопада, і США обіцяють пізніше ще більше.

Схожі новини