Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські лікарі прооперували жінку з невідомою хворобою, яка спричинила деформацію пальців

  • 01.12.2022, 12:15
  • 856

У 36-річної жінки хвороба спричинила деформацію пальців рук та ніг. ЇЇ прооперували медики, щоб повернути рукам естетичний вигляд

Про це інформує Перше медичне об'єднання Львова.

Мешканка Миколаївського району звернулася до хірургів кілька місяців тому. Усі свої 36 років вона ховала руки від чужих очей. Загадкова хвороба спричинила деформацію пальців рук та ніг. Аби надати рукам естетичного вигляду медики лікарні Святого Пантелеймона виконали складну пластично-реконструктивну операцію.

«Від народження її нігтьові фаланги були округлі та збільшені, а розвиток сухожилків-розгиначів — порушений. Тому пальці не розгинались, а кисть увесь час була напівзігнута. І хоча в повсякденному житті це жінці не заважало, проте вона відчувала постійний дискомфорт», — йдеться в повідомленні.

Відомо, що у жінки діагностували рідкісну генетичну патологію, опису якої у світових наукових джерелах немає. Проте після тривалих консультацій команда львівських хірургів усе ж зважилась виконати складну пластично-реконструктивну операцію, проте спочатку лише на лівій руці.

«Втручання відбулось у декілька етапів. Спочатку — пластика сухожилкових структур, далі - пластика м’яких та кісткових тканин і нарешті - фіксація кістки в правильному положенні. На все пішло трохи понад 3 години», — додають медики.

Операція пройшла вдало і вже наступного дня пацієнтка поїхала додому. Наразі лікарі продовжують слідкувати за станом кисті після втручання. І зовсім скоро планують прооперувати в іншу, праву руку жінки.

Також за рекомендацією наших хірургів цей незвичний випадок розглянули їхні колеги — спеціалісти одного з кращих у світі осередків реконструктивної хірургії - в Оксфордському університеті. Після вивчення історії хвороби та результатів обстежень пацієнтки британські медики відповіли, що це надзвичайно рідкісне захворювання з низькою інцидентністю, і аналогічних випадків вони досі не зустрічали.

«Більше того, наші спеціалісти відправили зібраний генетичний матеріал пацієнтки у їхню лабораторію в Оксфорді. Тепер невідому мутацію вивчатимуть науковці не лише в Україні, але й у Великій Британії», — додають у дописі.

Схожі новини