Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обмеження цін на російську нафту: у США опублікували роз’яснення

  • 24.11.2022, 10:30
  • 560

Міністерство фінансів США розповсюдило документ, в якому йдеться про реалізацію політики обмеження цін на нафту російського походження у межах домовленостей міністрів фінансів країн «великої сімки» у вересні поточного року

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

У документі йдеться, що США, а також країни G7, ЄС та Австралії сформували «коаліцію з обмеження цін» і домовилися «здійснювати політику щодо широкого спектру послуг, пов’язаних із морським транспортуванням сирої нафти та нафтопродуктів російського походження».

Мінфін уточнило, що гранична ціна на російську нафту «буде встановлена після технічних навчань Коаліції з обмеження цін».

У документі також є пояснення та винятки для деяких країн. Зокрема, Мінфін США зазначило, що «витрати на доставку, фрахт, митницю та страхування не включені до граничної ціни і мають бути виставлені окремо за комерційно обґрунтованими тарифами».

Обмеження ціни застосовується з відвантаження російської нафти морським транспортом до продажу на суші «в юрисдикції, відмінної від РФ». Це означає, що після того, як російська нафта відбула митне очищення «в юрисдикції, яка відрізняється від РФ», обмеження ціни не діє на подальший продаж на суші.

Однак, якщо після митного очищення російська нафта вивозиться назад морем «без істотної переробки за межами РФ, обмеження ціни, як і раніше, застосовують».

Також передбачені послаблення в реалізації запровадження стелі цін на російську нафту для низки країн ЄС та Японії.

Так, дозволені «певні операції, пов’язані з імпортом російської нафти в Болгарію, Хорватію або держави-члени Європейського союзу, які не мають виходу до моря».

Обмеження цін на нафту тимчасово не стосуватиметься постачання до Японії з проєкту «Сахалін-2». У документі йдеться, що до 30 вересня 2023 року Японії дозволяють такі операції за умови, що вона «призначена лише для ввезення до Японії».

Окрім того, буде дозволене розвантаження із суден, що перевозять російську нафту, у випадку надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі станом здоров’я членів їхньої команди або загрозою навколишньому середовищу.

Введення цінової стелі на нафту не скасовує заборону на її імпорт до США, пояснює Мінфіну.

У документі йдеться, що США очікують оголошення граничної ціни на російську нафту «найближчим часом».

Напередодні The Wall Street Journal повідомляв, що США та їхні країни-союзники з «Великої сімки» можуть оголосити про домовленість встановити обмеження ціни на російську нафту у діапазоні 60−70 доларів за барель.

Схожі новини