Передплата 2024 «Добра кухня»

У Хорватії президент проти навчання ЗСУ в його країні

  • 23.11.2022, 09:50
  • 691

Хорватський президент відмовився підписувати документ, який попередньо дозволяє армійським інструкторам збройних сил країни брати участь у навчальній місії Євросоюзу для ЗСУ (EUMAM)

Фото з мережі
Фото з мережі

Зоран Міланович отримав відповідний лист від міністра оборони Маріо Баножича з проханням дати попередню згоду — і відмовив, аргументувавши це «незрозумілими та необґрунтованими обставинами» участі військовослужбовців ЗС Хорватії у місії.

На думку президента, глава МО «не уповноважений конституцією чи законом» добиватися попереднього схвалення президента: це нібито може робити лише Кабмін, сам президент «і, можливо, хорватський парламент».

Як зазначає Міланович, у проєкті «не вказується конкретно», що робитимуть військові ЗС Хорватії за кордоном і що робитимуть військові ЗСУ у Хорватії.

Президент країни пише, що Україна формально не визначена як союзниця Хорватії, щоб допускати її війська на хорватську територію — і хоче бачити правову підставу для цього.

Баножич раніше висловив упевненість, що хорватський парламент підтримає рішення про участь Хорватії у місії EUMAM, якщо Міланович відмовиться давати свою згоду.

За словами глави МО країни, «президент заперечував проти того, щодо чого ще не було ухвалено ані рішення, ані спосіб участі, а критикував просто заради критики, навіть не знаючи, що критикує».

Довідка

Мета EUMAM — зміцнення військового потенціалу ЗСУ. Місія ЄС уповноважена проводити індивідуальне, колективне та спеціалізоване навчання до 15 000 військовослужбовців у різних місцях на територіях держав-членів ЄС. Створена у середині жовтня 2022 року.

Схожі новини