Передплата 2024 «Добра кухня»

Франція надала Україні зенітні системи для захисту неба

  • 20.11.2022, 13:30
  • 735

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню розповів, що країна передала чергову військову допомогу для ЗСУ

Фото DAVID MONNIAUX, WIKIPEDIA
Фото DAVID MONNIAUX, WIKIPEDIA

Про це міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив в інтерв'ю Le Journal du Dimanche.

Зокрема, йдеться про передачу Україні зенітних систем — двох батарей ЗРК Crotale, а також двох ракетних системи залпового вогню.

У перелік озброєння, яке надала Франція, входять також ракети Milan та Mistral, приблизно 60 бронетранспортерів VAB, протитанкові міни HDP-2A2, засоби захисту на випадок ядерної, біологічної чи хімічної загрози, найновіші прилади нічного бачення.

За словами Лекорню, Київ просив про радіолокаційні станції, і цей запит ще розглядають.

Франція також разом з іншими західними партнерами приєднається до центру обслуговування військової техніки для України у Словаччині, роботу якого координуватиме спільна франко-німецька асоціація оборонпрому KNDS. Там, зокрема, мають обслуговувати й ремонтувати гаубиці PzH 2000, САУ Caesar, зенітні танки Gepard, бронетранспортери Dingo.

Схвалений у парламенті фонд підтримки на 200 млн євро також дозволить Україні замовляти все необхідне у французького оборонпрому та забезпечувати обслуговування поставлених систем. Лекорню зазначив, може йтися й про закупівлю БМП Bastion чи обладнання для понтонних переправ.

Міністр зазначив, що у Франції вже відбули навчання 400 українських військових — тих, які будуть працювати з переданими системами, і ця діяльність триває у межах місії ЄС.

«Наша початкова мета — навчити 2000 осіб із 15 000, як запропонували на рівні ЄС. 400 українських військових вже відбули навчання, зокрема — на системах, які ми надаємо», — зазначив Лекорню.

Він додав, що загальний обсяг французької військової допомоги Україні досягнув 550 млн євро, і зараз вона за обсягами допомоги — у п’ятірці найбільших надавачів допомоги.

Згідно із даними Kiel Institute, які публікували у жовтні, Франція була ще на 8-му місці - поступаючись США, Британії, Польщі, Німеччині, Канаді, та Норвегії.

Схожі новини