Передплата 2024 «Добре здоров’я»

20 хвилин запускали серце: у Львові дивом врятували чоловіка з інфарктом

  • 16.11.2022, 19:45
  • 1 339

Львівські лікарі врятували 44- річного Богдана Петригу, який переніс гострий інфаркт міокарда. Після такого раптового інфаркту у молодому віці більшість не виживає

Богдан Петрига посередині. Фото: Перше медичне об'єднання
Богдан Петрига посередині. Фото: Перше медичне об'єднання

44-річний львів'янин був удома разом з дружиною, коли зненацька відчув біль в ділянці серця та знепритомнів. Дружина миттю зреагувала, викликала швидку та відчувши зупинку дихання — взялась виконувати штучне дихання і непрямий масаж серця.

За лічені хвилини приїхала бригада екстреної швидкої допомоги та почала дефібриляцію. Зазвичай серце вдається запустити швидко. Та цього разу боротьба за відновлення серцебиття тривала значно довше — 20 хвилин тяжкої роботи медиків, 20 хвилин страшних переживань дружини і дихання та кровообіг таки відновили.

Далі - пацієнта доправляють у відділення невідкладної допомоги лікарні Святого Луки, де вже його очікували лікарі невідкладної медицини, лікар анестезіолог та лікар кардіолог.

У відділенні інтервенційної радіології йому виконали коронографію та стентування, оскільки інфаркт — це надрив атеросклеротичної бляшки, який перешкоджає кровотоку в артерії. Коли стається такий надрив, бляшки утворюють тромботичні маси, які закупорюють коронарну артерію. Тоді серцевий м’яз починає відмирати.

«Пацієнт утримував нестабільну гемодинаміку, був заінтубований та підключений до апарату ШВЛ. Хоча на сьому добу прийшов до свідомості, але на самостійне дихання був переведений лише на 16-ту добу», — розповідає завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Олена Войтович.

Під цілодобовим спостереженням медики просто таки виходжували пацієнта для стабілізації всіх систем і функцій організму. На 20-ий день хворого перевели в кардіологічне відділення, де він перебував на лікуванні ще 20 днів.

«У наше відділення його перевели у стабільному стані. З ним працювали реабілітологи, які розходжували хворого, та логопеди, аби розпрацювали мовлення. Адже пацієнт довго перебував на штучній вентиляції легень, йому було важко рухатися, він спершу не вставав, погано розмовляв. Чоловік вів нічний спосіб життя. Він працював таксистом і часто недосипав, багато курив. Ймовірно, такий спосіб життя призвів до розвитку гострого інфаркту міокарда в 44 роки», — розповідає завідувачка відділення кардіології та реперфузійної терапії Мар’яна Войтович.

У лікарні також додали: те, що чоловік вижив і, скоріш за все, залишився працездатним — це унікальний випадок.

Схожі новини