Передплата 2024 «Добрий господар»

Під час протестів в Ірані загинули понад 300 людей, — ЗМІ

  • 14.11.2022, 20:15
  • 813

Іранські силовики вбили щонайменше 326 осіб після того, як два місяці тому виникли загальнонаціональні протести

Протести в Ірані. Фото із мережі
Протести в Ірані. Фото із мережі

Про це пише CNN з посиланням на дані норвезької неурядової організації з прав людини в Ірані (IHRNGO).

Зокрема, йдеться про 43 дитини та 25 жінок.

CNN не може незалежно перевірити цю інформацію, оскільки недержавні ЗМІ, Інтернет і протестні рухи в Ірані придушили. Оприлюднена кількість загиблих залежить від опозиційних груп, міжнародних правозахисних організацій і журналістів, які стежать за тривалими протестами.

Іран пережив одне із найбільших і найбільш безпрецедентних проявів інакомислення після смерті Махси Аміні, 22-річної курдської іранської жінки, затриманої поліцією моралі за те, що вона неналежно носила хіджаб.

Суспільний гнів через її смерть у поєднанні зі скаргами на репресивний режим Ісламської Республіки сприяв демонстраціям, які тривають, попри те, що законодавці закликають судову систему країни «не проявляти поблажливості» до протестувальників.

Попри загрозу арештів і суворіших покарань для причетних, іранські знаменитості та спортсмени теж підтримали антиурядові протести.

IHRNGO закликала міжнародну спільноту вжити «рішучих і своєчасних заходів» через збільшення кількості загиблих і знову наголосила на необхідності створення механізму «притягнення влади Ісламської Республіки до відповідальності за грубе порушення прав людини».

За даними IHRNGO, від початку протестів у 22 провінціях фіксували загибель протестувальників. Найбільше — в провінціях Систан і Белуджистан, Тегеран, Мазандаран, Курдистан і Гілан.

Правозахисна група заявила, що десяткам протестувальників заявили про звинувачення, і їх можуть стратити.

Експерти Організації Об'єднаних Націй закликали владу Ірану «припинити звинувачувати осіб, яких карають смертю, за участь або передбачувану участь у мирних демонстраціях» і «припинити використовувати смертну кару як інструмент для придушення протестів».

Раніше 227 представників Ісламської ради звернулися до судової системи з проханням «рішуче впоратися з ініціаторами нещодавніх заворушень».

Відповідно до даних правозахисної агенції, під час протестів заарештували 14 800 осіб. Як пише Iran International, цим особам загрожує смертна кара.


Джерело: CNN

Схожі новини