Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський змінив позицію щодо переговорів з росією, — Politico

  • 09.11.2022, 11:25
  • 1 228

Дії адміністрації президента Байдена призвели до того, що президент України Володимир Зеленський пом’якшив позицію про те, що мирні переговори з рф не можуть розпочатися за президентства володимира путіна

Володимир Зеленський. Фото із мережі
Володимир Зеленський. Фото із мережі

Як пише видання Politico з посиланням на два джерела, днями Зеленський вказав на п’ять умов для переговорів, про які йшлося й раніше. Серед них — відновлення територіальної цілісності України, покарання за воєнні злочини та репарації. На відміну від минулих заяв, Зеленський не говорив про те, що путін повинен з посади, перш ніж такі переговори можуть відбутися.

Ця зміна, за словами одного з джерел, відбулася після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном, зокрема — після особистого візиту до Зеленського радника з національної безпеки Байдена Джейка Саллівана.

За інформацією високопосадовця адміністрації, чиновники США не говорили Зеленському та його помічникам безпосередньо, щоб вони змінили свою позицію, але передали, що Україна має продемонструвати свою готовність розумно і мирно закінчити війну. В адміністрації сподіваються, що це засвідчить світові, що саме Україна, а не рф, хоче закінчити війну.

«Це не означає, що їм потрібно сісти за стіл переговорів зараз. Ми навіть не думаємо, що зараз слушний час, зважаючи на те, що робить росія. Однак вони мають продемонструвати готовність вирішити конфлікт, бо ніхто не хоче, щоб цей конфлікт закінчився більше, ніж Україна», — наголосив чиновник на умовах анонімності.

Рада національної безпеки США відмовилася коментувати це, але вказала на заяви Саллівана.

«Розмова, яку нам необхідно організувати з міжнародною спільнотою на підтримку України, полягає в тому, якими є умови справедливого та міцного миру для України? … Це те, чого ми маємо намір прагнути, це те, що ми підтримаємо, і це те, до чого, як ми віримо, можуть допомогти наші колективні зусилля», — зазначив Салліван під час свого візиту до Києва.

Він під час візиту до Києва також заявив, що США вважають неприйнятними умови, на яких рф зараз в принципі готовий на діалог, тому що усі переговори повинні починатися з повної деокупації України.

Водночас видання The Washington Post з посиланням на свої джерела повідомляло, що Білий дім у приватному порядку нібито закликає Україну продемонструвати готовність до переговорів з рф.

Схожі новини