Передплата 2024 ВЗ

Росіяни розповсюдили черговий фейк: на цей раз про «підготовку в Україні перевороту проти Зеленського»

  • 05.11.2022, 22:30
  • 842

На появу чергової брехні у пропагандистських медіа звернули увагу на фактчекінговому ресурсі StopFake. На відео кілька озброєних чоловіків із закритими обличчями заявляють про готовність «виступити проти Зеленського та його поплічників»

Новина з’явилася на багатьох ресурсах кремлівської пропаганди. Зокрема — Україна.ру, Блокнот, Russia news, Ukraine2day та інші.

Розповсюджуючи відео, пропагандисти плуталися у джерелах, де воно з’явилося вперше. Так, користувач Twitter під ніком Sprinter Monitor писав, що у «західних ЗМІ з’явилося відео озброєних людей, які загрожують Зеленському», а сайт Україна.ру повідомляв, що «в мережі з’явилося відео… проти Володимира Зеленського та його влади».

Насправді ж у західних ЗМІ не публікували це відео. StopFake не виявив жодної подібної публікації в авторитетних міжнародних медіа, окрім постів у соцмережах та публікацій на сайті Reddit.

Автором публікації виявився користувач під ніком MardukSyria, який публікує пости про «переворот в Україні», та повідомляє про війну росії в Україні в дусі кремлівської пропаганди.

Як зазначають фактчекери, персонажі на відео говорять української з великими труднощами, також у виступі використовували і слова, яких немає у розмовній українській.

У відео, яке нібито записали українці, не обійшлося і без штампів російської пропаганди — не забули згадати наратив про «знищення власного народу за вказівкою заходу».

Фейк про погрози «іноземною зброєю» спростовується тим, що у кадрі усі 15 учасників відео озброєні автоматами Калашникова.

Як зазначають розслідувачі, деякі з них не знають, як поводитися з найпоширенішою зброєю у світі.

Новий, чистий та зі складками український прапор на цьому відео також вказує на те, що він використовується вперше. Це також ставить під сумнів той факт, що вони є «невдоволеними українцями» із зони бойових дій.

Схожі новини