Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Британії подали до суду на Пригожина та ПВК «Вагнера»

  • 02.11.2022, 08:15
  • 763

Британська юридична фірма McCue Jury & Partners у вівторок оголосила про подання позову проти російського олігарха Євгенія Пригожина та створеної ним приватної військової компанії «Вагнера» через участь у бойових діях в Україні

Про це пише «Європейська правда».

Позов, поданий до Високого суду Лондона, ґрунтується на незаконній змові між Пригожиним, ПВК «Вагнера» та військовою машиною путіна з метою тероризування українського народу з використанням незаконних засобів.

«За нашими даними, це перший випадок в історії, коли проти приватної військової компанії було подано позов за використання тероризму та змову з державою-ізгоєм, яка її фінансує, з метою ведення незаконної війни», — стверджують британські юристи.

Вони зазначають, що використання ПВК «Вагнера» тероризму для досягнення цілей путіна в Україні підтверджується їхніми воєнними злочинами, зокрема використанням тортур, вбивств та зґвалтувань як засобу ведення війни для тероризування цивільного населення з метою примусити його до покори.

У позові McCue Jury & Partners спершу фігуруватиме «невелика група позивачів» громадян України, що постраждали від дій ПВК «Вагнера», а фінансуватиметься він за рахунок краудфандингу. Якщо вдасться зібрати достатню суму коштів, сума відшкодувань, про які йтиметься, може сягнути мільярдів фунтів стерлінгів.

«Цей позов має потенціал зірвати роботу Пригожина, ПВК „Вагнера“ і військової машини путіна і забезпечити вкрай необхідну компенсацію у вигляді репарацій тим, хто так сильно постраждав. Не може бути стійкого миру без правосуддя», — наголошують у McCue Jury & Partners.

Британська юрфірма очікує, що аналогічні процеси проти Пригожина і ПВК «Вагнера» можуть початися і в інших країнах.

Позов було анонсовано у вівторок у Палаті громад, де виступив старший партнер McCue Jury & Partners Джейсон Макк’ю.

Схожі новини