Передплата 2024 «Добра кухня»

У США закликають Європейський Союз збільшити фінансову допомогу українцям, — ЗМІ

  • 16.10.2022, 12:35
  • 953

Відтак, між США та їхніми союзниками у ЄС зростає напруга через економічне становище України

США закликають ЄС надати Україні більше допомоги. Фото із мережі
США закликають ЄС надати Україні більше допомоги. Фото із мережі

Про це повідомляє The Washington Post.

Міністр фінансів США Джанет Л. Єллен закликала своїх міжнародних колег фінансувати Україну швидше та більше. До цього заклику приєдналися президент України Володимир Зеленський і премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Міністр фінансів США говорила про це й під час приватної зустрічі цього тижня в Міжнародному валютному фонді з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом, а також — на зустрічі зі всіма членами ЄС.

Президент Зеленський 12 жовтня заявив, що лише державний бюджет України потребує 38 мільярдів доларів. Крім того, додаткові 350 мільярдів доларів знадобляться Україні для тривалої реконструкції після війни.

США вже виділили 8,5 мільярда доларів на економічну допомогу Україні. Ще 4,5 мільярда доларів витратять до кінця року. Американські високопосадовці зазначають, що Європейський Союз пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але надав лише приблизно 3 мільярди євро як позики.

«Ми закликаємо наших партнерів і союзників приєднатися до нас, швидко виплативши свої зобовʼязання перед Україною та активізувавши зусилля — як для того, щоб допомогти Україні продовжувати надавати основні державні послуги, і для того, щоб допомогти Україні розпочати будівництво та відновлення», — наголосила Джанет Єллен.

Речниця Європейської комісії Нуйтс Верле заперечила затримку виплат для України. Вона зазначила, що загальний обсяг зобовʼязань — не лише ЄС, а й країн-членів та фінансових установ, таких як Європейський інвестиційний банк — становить приблизно 19 мільярдів євро.

Вона додала, що Єврокомісія також зобовʼязується виділити Україні 10,2 мільярда євро екстреної економічної підтримки до кінця року. Хоча переважно допомогу надають у формі позик, а не грантів, ці позики видають на дуже вигідних умовах для позичальників, переконана Верле.

Економіст Гарвардського університету та колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Кеннет Рогоф стурбований тим, що інфляція в Україні продовжить стрімко зростати, якщо додаткова допомога не надійде.

«Вони перебувають у відчайдушній, відчайдушній ситуації, яку ви навіть уявити не можете… У певному сенсі, поки вони виграють війну, їх економіка програє… Європейці повинні платити набагато більше. Мені байдуже, чи вони в рецесії. Україна перебуває у війні, де захищає кордон Європи», — наголосив він.

Схожі новини