Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині висадили «Ліс єднання» (фото)

Сотня волонтерів та громадських активістів за півтори години посадили 5 тисяч дубів та сосен

Фото автора
Фото автора

У суботу, 15 жовтня, у Рава-Руському лісгоспі Яворівського району (поруч з польським кордоном) волонтери та громадські активісти Львівщини висадили 5 тисяч дерев — в рамках традиційної акції «Ліси єднання». Суть акції - у сорока локаціях Львівської області 5 тисяч людей одночасно садили 200 тисяч саджанців для майбутнього лісу. Така акція в цей день відбулася у 30-ти країнах світу.

Так відсвяткували осінній сезон глобальної соціальної ініціативи «Озеленення планети» — для відновлення планети. На акцію садіння нового лісу у Яворівський район вирушила журналістка «ВЗ».

… У Рава-Руському лісництві висаджували два види саджанців — сосну звичайну і дуб звичайний. Схема посадки — вісім рядів сосни і два ряди дуба.

Керівник Львівського управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека пояснив «ВЗ», що такий формат посадки обрали через те, аби відновити зрубаний «стиглий ліс», який тут ріс досі. Чому зрубали гектар лісу? Виявилося, що стару деревину відправлено на передову для створення бліндажів та інших фортифікаційних споруд. На місці зрубів посадять новий ліс.

«Цього року на фронт відправлено 17,5 тисяч кубометрів деревини, зокрема з цієї ділянки у Рава-Руському лісництві площею один га, де сьогодні садять «Ліс єднання», — наголосив Дейнека. — Кожен охочий доєднався до благородної справи — озеленення планети. Хлопці на передовій дають змогу нам працювати, а ми в тилу садимо ліс.

Серед тих, хто садив ліс було чимало школярів. Тож спілкуюся з юними активістами, які ще зі шкільної парти розуміють важливість охорони довкілля. Шестикласник Марко приїхав зі Львова, навчається у 70-му ліцеї.

«Ліс саджу з третього красу, дуже подобається ця справа, — каже Марко. — Це так прикольно. Можна відпочити і робиш добру справу. На жаль, цього разу не переконав однокласників поїхати зі мною садити ліс. Може, наступного року когось переконаю».

Ліс, який висадили 15 жовтня у Рава-Руському лісництві, присвячено пам’яті загиблих захисників України з Яворівського району, які померли на фронті внаслідок військової агресії рф з 2014 по 2022 роки.

Схожі новини