Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Картини про стиль життя херсонців до приходу окупантів та після

У Пороховій вежі відкрили благодійну виставку картин про Херсонщину, яка чекає на визволення від ЗСУ

У центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» відкрили виставку картин від провідних митців України «Херсонщина — це Україна».

Це благодійний мистецький проєкт, де художники, ілюстратори, митці зі всіх регіонів України, зокрема Херсону створили картини та ілюстрації про пейзажі перлини Півдня, щоб згодом їх продати на онлайн аукціоні. Стартова ціна картин — від 150 до 1500 доларів. Кошти від продажу полотен планують скерувати на допомогу ЗСУ та на відбудову Херсонської області. На відкриття виставки завітала журналістка «ВЗ».

Місія мистецького проєкту — моральна підтримка жителів окупованої Херсонщини та вимушених переселенців з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпровської та інших областей.

Картини, які експонують у Львові група художників намалювали в артрезиденції в Умані два місяці тому. Виставка пробуде у Львові до кінця жовтня, потім помандрує до Івано-Франківська. Є ідея відкрити таку експозицію у Польщі.

Йду розглядати роботи. Роботи митців — про стиль життя херсонців до приходу окупантів життя-буття після… Тут і колоритні натюрморти овочів та фруктів, і сімейна ідилія херсонської родини, яка надвечером під захід сонця п‘є вино, виготовлене з херсонських виноградників. Є чимало полотен про життя в окупації: Антонівський міст, картина про херсонських партизанів, про спалені врожаї Херсонщини… Особливо розчулюють полотна, де зображено людей, які чекають на ЗСУ. Люди радіють вибухам «бавовни» і з хвилюваннями завмирають, коли цього немає. Адже це складова того, що ЗСУ вже поруч і ось-ось хлопці в камуфляжній формі скажуть заповітні слова «Це свої! Ви вільні, ми з вами».

Організатор експозиції, херсонець, громадський діяч Павло Ярмій показує мені свої улюблені роботи виставки (на першому поверсі «Порохової вежі»), які мають особливу енергетику. Це картина Вікторії Карташової про козака-характерника, який прагне свободи. У його пронизливому погляді зашифрована ненависть до окупанта і палає чималий порив до боротьби за вільне життя херсонців. Навіть солдати, каже Павло Ярмій, гідно оцінили енергетику козака. На полотні - напис англійською Freedom (Свобода). Картину про цього сильного духом козака можна придбати на аукціоні за півтори тисячі доларів.

Друга енергетична картина виставки — «Пращури». Полотно художниці Єви Алвор символізує дух предків, які оберігають рідне місто. Намальовано багато крові, яка символізує закатованих херсонців.

«Я народився у Кам’янці-Подільському, але все життя прожив на Півдні, у Новій Каховці, — розповідає для „ВЗ“ Павло Ярмій. — Під час широкомасштабного вторгнення займався у Херсоні волонтерством. Коли ситуація загострилися, перед Паскою виїхав у безпечне місце. Тоді і вирішив організувати якісь культурні заходи, які б допомогли Херсону та херсонцям. Організував в Умані артрезиденцію, де зібрав художників, які намалювали полотна для благодійного проєкту, який ми 14 жовтня, на Покрову відкрили у Львові».

Схожі новини