Передплата 2024 ВЗ

Дерев’яний водогін, польський умивальник, радянський лічильник води…

У Львівському історичному музеї відкрили виставку «Львів і вода»

Всі фото автора
Всі фото автора

У Львівському історичному музеї (площа Ринок, 6) відкрили виставку «Львів і вода». Тут представлені майже 200 пам’яток із дванадцяти фондових збірок Львівського історичного музею та приватних колекціонерів: фрагменти найдавнішого львівського водогону, водні предмети побуту містян, раритетні архівні карти та плани… Як сказав куратор цієї експозиції Андрій Музика, частина експонатів є результатом пошукової, науково-дослідницької праці, а також реставраційних робіт музейників. Деякі експонати демонструються вперше.

«Львів і вода» — це кілька тематичних блоків, де розкрито значення води при закладенні княжого граду, особливості функціонування Львова, як середньовічного міста-фортеці, — каже Андрій Музика. — Це експозиція про роль води у повсякденному житті та дозвіллі містян в модерний період, про використання води у релігійних обрядах національних громад міста. Особливий акцент — на інформування про раціональне використання та збереження водних ресурсів у регіоні".

Крізь призму експонатів, в історичному музеї показують історію водопостачання. Звернула увагу на особливий експонат — дерев’яний водогін XVII століття. Фрагмент водогону дуже схожий на шматок фарбованого дерева з діркою всередині, експонат доволі добре зберігся і професійно відреставрований.

В окремому кутку — епоха польських меблів у львівських ванних кімнатах. Тут вишукані білі умивальники, набір посуду для вмивання рук, старовинні унітази. Також є речі радянських часів — пристрої для вимірювання використаної води в кранах.

Схожі новини