Передплата 2024 ВЗ

В Офісі президента України оприлюднили проєкт міжнародних гарантій безпеки України

  • 13.09.2022, 14:30
  • 617

Над розробкою документу працювала група експертів на чолі з головою ОП Андрієм Єрмаком та колишнім генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном

Фото - з відкритих джерел
Фото - з відкритих джерел

Про це пише пресслужба ОП.

Група розробила рекомендації для країн світу з приводу гарантій безпеки, які прагне отримати Україна для унеможливлення нової агресії та зобовʼязання підтримати Україну та її армію у разі нападу.

В ОП наголошують, що ці гарантії не замінюють Україні рух до членства в ЄС та НАТО. Ставши членом Євросоюзу Україна матиме змогу користуватися пунктом про взаємну оборону ЄС, а ставши членом НАТО — пунктом про колективну оборону Альянсу.

До цього ж моменту країни світу мають надати Україні чіткі гарантії, які будуть обовʼязковими для виконання у разі нової агресії.

Ось ключові рекомендації цього документу:

  • Україна має право на захист відповідно до статті 51 Статуту ООН. Для цього їй потрібні ресурси для утримання великої армії, яка буде здатна дати відсіч агресору, особливо росії.
  • Для цього Україні потрібні багаторічні інвестиції в її обороноздатність, у створення оборонно-промислового комплексу, у підготовку українських військових. Також важливою є співпраця із союзниками у сфері розвідки та передачі інформації.
  • Гарантії безпеки мають бути обовʼязковими для виконання і можуть бути укладені як двосторонні договори між Україною та іншими країнами. Але в результаті всі вони мають бути обʼєднані в єдиний Київський безпековий договір.
  • Договір має об'єднати основну групу країн-союзників та Україну: США, Велику Британію, Канаду, Польщу, Італію, Німеччину, Францію, Австралію, Туреччину, а також країни Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи. До більш ширшої групи можуть також бути залучені Японія, Південна Корея та інші країни, які підтримають набір невійськової допомоги, зокрема і введення санкцій проти агресора.

Схожі новини