Передплата 2024 «Добра кухня»

рашисти перейшли до лінгвоциду на окупованих територіях

  • 12.09.2022, 14:00
  • 932

російські військові витісняють українську мову з усіх сфер суспільного життя

Тарас Кремінь. Фото Укрінформ
Тарас Кремінь. Фото Укрінформ

Про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Це вилучення або спалення книжок, перепідготовка педагогічних працівників, нав’язування шкільних програм відповідно до російського освітнього законодавства. Це проведення так званих уроків миру, де вже 1 вересня розповідали про „денацифікацію“, про те, що України „не існує“ та багато інших російських наративів. Це — злочини проти громадян України!», — зазначив Кремінь.

Явище лінгвоциду охопило не лише освіту, а й сфери культури, телебачення і радіомовлення, інформації для загального ознайомлення (заміна вивісок), друкованих ЗМІ тощо.

«Ми зібрали велику кількість матеріалів. Всі вони узагальнені та передані до міжнародних правозахисних організацій і правоохоронних органів, до Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», — наголосив Кремінь.

Уповноважений також звернувся до громадян визволених ЗСУ сіл, міст і містечок з проханням надсилати матеріали про відомі факти лінгвоциду на тимчасово захоплених територіях до них та до правоохоронних органів. Адже що більше буде доказів скоєних злочинів, то сильнішою буде позиція України в міжнародних судах.

Схожі новини