Передплата 2024 ВЗ

Головна місія на День Борислава: зібрати кошти на лікування пораненого воїна!

10−11 вересня, як завжди у цю пору, місто нафтовиків відзначає свої уродини

Місту, згідно з історичною довідкою, виповнюється 635 років. У час, коли у кривавій війні з російським агресором гинуть найкращі українці, звичного святкування не буде.

Як поінформували нас у міській раді, цього разу головною святковою подією стане анонсований на 10 вересня благодійний концерт. Якщо не завадить, як прогнозують метеорологи, дощ — виступи розпочнуться о 16 год. на літній сцені Парку культури.

Спочатку заспівають місцеві виконавці. Після них на сцену вийдуть відомі та популярні у всій Україні артисти. Загалом же, цього дня пролунають найкращі композиції у виконанні Заслуженої артистки України Наталки Карпи, гурту «Бориславські батяри», співачки KETA RINA та співаків Панаса Буйного і ХАС, а також поп-рок гурту «Шосте чуття».

Викликати сміх, бодай на кілька хвилин подарувати присутнім на концерті людям радість у цей нелегкий для України час спробує пародист Dzidzio. Ведучим концерту буде Роман Слобода.

Організатори просять, щоб до Парку культури прийшли якомога більше людей: усі кошти, зібрані під час концерту, спрямують на лікування бориславця Петра Гандзія. Хлопець, зазнавши важкого поранення в боях за рідну землю, пережив складну операцію. На нього чекає тривалий період реабілітації. Без фінансової підтримки громади не обійтися.

У розмові з нами мер Борислава Ігор Яворський визнав, що не без вагань погодився на відзначення Дня міста. У час, коли Україна кривавить, будь-які святкування та торжества слід відтермінувати до повної перемоги над лютим ворогом.

Головним аргументом, який схилив шальку терезів на корить того, що День міста все ж таки слід відзначати, стала пропозиція-прохання про збір коштів на лікування Петра Гандзія.

Благодійний концерт — головна, але не єдина подія, яка відбудеться у колишній нафтовій колисці Європи, яким свого часу був Борислав, упродовж наступних двох вихідних. Організатори, звісно ж, не забули й про дітей. Саме для наймолодших жителів Борислава у Парку культури будуть різні майстер-класи та інші цікаві заходи.

У неділю, 11 вересня, у приміщенні кінотеатру «Каменяр» оголосять про офіційне відкриття Бориславського туристично-інформаційного центру. Під час презентаційної частини присутнім розкажуть про підготовчу роботу. Поділяться інформацією про останні знахідки та цікавинки.

Одночасно із відкриттям туристичного центру у «Каменярі» «запрацює» виставка картин «CyberBoryslav: назад у майбутнє».

Чому це цікаво?

Кожну з картин згенеровано штучним інтелектом. Не просто так попрацював комп’ютер. Малювати довелось на конкретну тему: у виведених штучним «пензлем» сюжетах перед відвідувачами постає Борислав, його історичні локації та легендарні постаті міста на нафті. І презентація туристичного центру, і виставка картин розпочнуться о 13 год.

Приємним сюрпризом для тих, хто небайдужий до історії Борислава та любить це місто, має стати недільна веломандрівка містом. Учасники-велосипедисти на 11 год. 50 хв. мають зібратись на площі Івана Франка у Бориславі. Місцем збору іншої велогрупи оголошено сусідній Дрогобич. Щоб встигнути на 11 год. 50 хв. до площі Івана Франка у Бориславі, де на них чекатимуть ентузіасти з міста нафтовиків, у дорогу дрогобицькі веломандрівки вирушать вже о 10 год. Місцем їхнього старту стане площа Ринок. Відстань від цієї площі до площі Івана Франка у Бориславі становить 12 кілометрів. Веломандрівка Бориславом триватиме дві години. Її учасниками можуть стати всі охочі.
Організатори чекають на гостей зі Львова та інших міст.

Маршрутом передбачено відвідування таких локацій, як музей-аптека Йогана Зега, музей-скансен бориславського нафтовидобутку, статуя Святої Варвари, церква Святої Анни та символічний вхід до шахти цісаря Франца Йосифа. Відкриття цього арт-об‘єкту приурочено до знакової для Борислава події - візиту австро-угорського цісаря Франца Йосифа до нафтового міста. Сталося це 142 роки тому — 13 вересня 1880 року. Відвідини монарха мали дві причини — відкриття новозбудованої озокеритової шахти, яку тоді й назвали його іменем, та особиста зацікавленість містом, яке приносило йому стільки прибутків, що входило у трійку лідерів серед наповнювачів казни цілої імперії. Програмою святкувань передбачені і спортивні змагання. І тематичні виставки будуть, як, зрештою, й інші цікаві заходи.

Схожі новини