Передплата 2024 ВЗ

З 1 жовтня жінки, які стануть на військовий облік, не зможуть виїздити за кордон

  • 04.09.2022, 20:30
  • 1 415

З 1 жовтня жінки 14 спеціальностей повинні стати на військовий облік

З 1 жовтня узяті на військовий облік жінки не зможуть вільно виїздити за кордон. Фото із мережі
З 1 жовтня узяті на військовий облік жінки не зможуть вільно виїздити за кордон. Фото із мережі

Однак до кінця року за невиконання наказу штрафів не буде.

«Наказ Міноборони № 313 значно поповнив список професій, представниці яких мають ставати на військовий облік. Проте до нього внесли зміни, і нині у ньому лише 14 спеціальностей. Втім, взяття на військовий облік — це не мобілізація», — пояснив юрист Міністерства оборони України Володимир Смілка.

Він зазначив, що щодо військовозобов'язаних жінок діють такі ж самі обмеження, що і щодочоловіків. Це обумовлено гендерною рівністю. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану.

«Оскільки ми наближаємося до стандартів НАТО, ми прямуємо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, тоді їх скеровують у територіальні центри комплектування», — сказав він.

Зокрема, жінкам для військового обліку потрібні такі ж документи, що й чоловікам: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про шлюб та народження дітей, диплом і довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності. Штрафувати за невиконання наказу до кінця року жінок не будуть.

«Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений в наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, її може також скерувати роботодавець на військовий облік», — додав Смілка.

Наразі у Міноборони вивчають, чи треба робити окремий облік для жінок, та як організувати медкомісію. Тому варто очікувати законодавчі зміни.


Джерело: Суспільне

Схожі новини