Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Жодного автомобіля не продав!»

Відомий львівський художник Олесь Дзиндра назвав справу проти нього «провокацією»

Правоохоронці звинуватили двох волонтерів у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону як гуманітарну допомогу. Фото прокуратури
Правоохоронці звинуватили двох волонтерів у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону як гуманітарну допомогу. Фото прокуратури

У Львові правоохоронці звинуватили двох волонтерів у продажу автомобілів, які завозили з-за кордону як гуманітарну допомогу.

«На Львівщині спецслужбою блоковано чергову тіньову оборудку з військовим майном: зловмисники незаконно продавали автотранспорт, який ввозили з-за кордону як гуманітарну допомогу, — повідомили в СБУ у Львівській області. — Протиправний бізнес в умовах війни налагодили так звані «волонтери», які входили до однієї з благодійних організацій Львівщини. Прикриваючись волонтерством вони ввезли в Україну нібито для потреб ЗСУ та задекларували як гуманітарну допомогу (без сплати мита) понад 30 автомобілів. Проте замість безоплатної передачі підрозділам ЗСУ вони підшукували покупців іномаркам.

Оперативники спецслужби задокументували факт злочину, а саме викрили зловмисників «на гарячому». За 20,7 тисяч євро вони намагалися продати чотири автівки, які вже були оплачені та мали передаватись безкоштовно як гумдопомога військовим.

У ході проведених санкціонованих обшуків оперативники виявили та вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.

Наразі двом фігурантам справи повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 201−2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) КК України.
Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб причетних до незаконного використання гуманітарної допомоги".

Нацполіція Львівщини уточнила, що йдеться про чотири авто (Jeep Grand Cherokee, Nissan X-Trail, Hyundai Terracan та Nissan Navara), які організатор схеми із своїм спільником продали за 20,7 тис. євро.

Один із волонтерів, якому оголосили підозру, відомий львівський художник, засновник «Музею ідей» Олесь Дзиндра.

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до пана Дзиндри. Ось що він розповів:

— Не хочу виправдовуватися, бо згідно з законом діяв як волонтер. Разом зі своїми друзями привозив машини для ЗСУ. А в один момент затерся серед нас провокатор, який просто на просто під виглядом доброчинного внеску підкинув нам штучні гроші (імітаційні засоби, як вони називають). Для того, щоб скомпрометувати волонтерський рух, нас, зокрема. І зараз усі медіа пишуть, про наш арешт, звинувачення, як доконаний факт. Ми в ситуації — підозрювані. Завтра буде суд про обрання запобіжного заходу.

— А скільком волонтерам оголосили підозру?

— Двом особам, хоча нас є велика кількість людей. Ми з березня допомагаємо волонтерському руху. Ми — пенсіонери, тому без проблем переїжджаємо кордон. Молодь ремонтувала ці автомобілі, ми передавали їх на фронт. Це цілий рух! Такі справи проти волонтерів в Україні непоодинокі.

— А є факти продажу автомобілів?

— Жодного факту немає! Ми автомобілі передавали лише у безкоштовне користування згідно з законом через декларування. Цю суму — 20,7 тисяч євро, яка була надрукована на ватмані, нам підкинули. До цього моменту все було згідно з законом, а потім ця провокація і ми раптом стали підозрюваними… А тепер, я ще чую, і обвинуваченими.

— Ви знали людину, яка ці гроші вам дала?

— Ні! Він телефоном нас знайшов. Сказав, що в нього люди гинуть у Донецьку. Йому терміново потрібні автомобілі. Ми йому сказали, що конкретним військовим частинам передаємо. Але він наполягав, бо у нього ситуація надзвичайна. Як виявилося, це був блеф… Брутальна провокація. Тепер військові, яким ми мали передати автомобілі, навряд чи щось дістануть з наших рук, бо ми вже безвиїзні.

— Яка мета провокації?

— Я подивився, як за одним і тим самим сценарієм арештовуються Благодійні фонди в Україні. Їхніх керівників. З цього зрозумів, що це — політичне замовлення. Їм треба дискредитувати волонтерський рух, який формується громадянським суспільством. Налякати…

— Тобто автомобілі ви не продавали?

— Жодного! Ніколи. По-перше, я би ніколи собі цього не дозволив. Я забезпечена людина, у мене є на що жити. А, по-друге, у час війни це неприпустимо. Також підозру оголосили відомому математику, власнику IT-фірми Юрію Музичуку. Зараз у нього з «Південним машинобудівним заводом» є військовий контракт, а у нього всі комп’ютери забрали, і контракт під загрозою. Вони мають право на все — оббрехати людину, забрати технічні засоби, провести обшук. Сьогодні військові не отримають від нас машин і іншого обладнання. А нас судять… На око я оцінив товщину справи. Це том на двісті сторінок… Для виправдання своєї провокативної ганебної мети. Адвоката я уже маю.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тарас Возняк так прокоментував цю справу під однією з публікацій у ЗМІ:

— Звичайна брехня! Треба знищити волонтерський рух. От і знищують. Щоб кожен боявся, купуючи авто для ЗСУ. Бо прийде ухилянт з СБУ чи НПУ і пред’явить звинувачення. До Почаєва «законно» суне колона російської агентури, а у Львові судять помічників ЗСУ. Слава Україні! Доборолися!

Схожі новини