Передплата 2024 «Добрий господар»

42 країни закликали рф вивести своїх військових із Запорізької АЕС

  • 14.08.2022, 21:25
  • 902

Неспровокована та невиправдана загарбницька війна російської федерації проти України, суверенної держави, є грубим порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН

«Розміщення російського військового персоналу та озброєння на ядерному об’єкті є неприйнятним і порушує принципи безпеки та гарантій, які всі члени МАГАТЕ зобов’язалися поважати. Присутність російських військових сил на Запорізькій атомній електростанції заважає оператору та українській владі виконувати свої зобов’язання з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до міжнародних конвенцій і стандартів безпеки МАГАТЕ, а також заважає МАГАТЕ виконувати свій мандат із гарантій», – відзначається у заяві.

Країни закликали росію негайно вивести свої війська із ЗАЕС і всієї території України: «Ми закликаємо російську федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший несанкціонований персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України, щоб оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов’язки в межах міжнародно визнаних кордонів України та законний оперативний персонал може виконувати свої обов'язки без зовнішнього втручання, загрози або неприйнятно важких умов праці».

Крім того, учасники заяви висловили підтримку МАГАТЕ з надання допомоги Україні у сферах ядерної безпеки та впровадження гарантій під час триваючої війни росії, «поважаючи при цьому повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою».

Також підписанти засвідчили, що вторгнення росії та її подальша присутність на ядерних об’єктах України значно підвищують ризик ядерних інцидентів і аварій.

«Ми рішуче засуджуємо використання росією дезінформації для спроби виправдати свої незаконні дії в Україні. Міжнародна спільнота притягне росію до відповідальності за її агресію, і росія має понести повну відповідальність за свої протиправні дії в Україні», – наголошується у заяві.

Для довідки:

До заяви приєдналися Європейський Союз, а також окремі країни - Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембурга, Мальта, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Республіка Корея, Молдова, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Туреччина, Об’єднане королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки.

Схожі новини