Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як у війну залучити іноземних інвесторів

Розповів експерт

Щоб залучити іноземних інвесторів в українську промисловість, необхідно розробити програми страхування їхнього майна на випадок влучання російських ракет чи інших ворожих снарядів. Також вкрай важливо позбутися бюрократичних перепон для інвесторів — створити сприятливий клімат.

Про це повідомив на брифінгу виконавчий директор урядового офісу з питань залучення інвестицій UkraineInvest Сергій Цівкач.

«Працюємо з партнерами, зокрема, з ЄС та США над двосторонніми програмами, які забезпечать страхування інвестицій закордонних підприємців в Україні, — каже він. — Інвестори дивляться на ситуацію в країні і бачать, що за короткий час агресор може витратити понад 200 млн доларів на ракети, які знищують нашу інфраструктуру. Це, звісно, є негативним фактором для залучення міжнародних інвестицій. Україна повинна перетворитися на державу, де інвестиційні ідеї перетворюються на інвестиційні проєкти за години, а не за місяці».

За словами Сергія Цівкача, попри війну, іноземні підприємці готові співпрацювати з Україною, головне подбати про інвестиційний клімат «воєнного часу».

Так, ірландська компанія інвестує 200 мільйонів євро на будівництво технологічного хабу в Україні. Будівництво стартує у 2023 році і триватиме по 2027 рік. У хабі буде працевлаштовано понад 600 людей, зокрема українців.

Схожі новини