Передплата 2024 ВЗ

«Рускій воєнний корабель, іди нах*й»

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука відкрилася виставка українського політичного плаката

У ці важкі воєнні часи культурний фронт в Україні працює на повну потужність. Поряд із патріотичними піснями, віршами, малюнками особливою увагою користуються патріотичні плакати. Ці постери із влучними фразами дуже швидко з’явилися на білбордах українських міст, а найкращі вже стали «народними».

Тим часом у кожного плакату є свій автор і про них уже зараз можна довідатися на виставці українського політичного плаката «Рускій воєнний корабель, іди нах*й», яка відкрилася в артпростірі Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука (пл. Ринок, 9, перший поверх, вхід вільний).

Тут представлені плакати трьох українських художників — Дмитра Дзюби (Київ), Нікіти Тітова (Київ) та Дмитра Журавля (Одеса). На жаль, самі майстри не змогли бути на відкритті виставки. Куратор проєкту — київський фотохудожник Валерій Лещинський. Виставка присвячується українській армії, теробороні, волонтерам, лікарям і кожному, хто сьогодні бореться за Україну.

Якщо хтось не знає, хто такий плакатист Нікіта Тітов, то його плакат «Рускій воєнний корабель, іди нах*й» знають усі.

Ця фраза вже стала крилатою. Одразу після подвигу українських моряків на острові Зміїний художник намалював картину з однойменною назвою, де зображений червоний корабель-кремль, що тоне у крові. Картину розтиражували на білборди у різних містах України, на заставки телепрограм і принти для одягу. Ця та інші роботи Нікіти Тітова стали символами героїзму захисників України у війні проти загарбників з рф. Художник уже вісім років зображує українських воїнів і волонтерів, його твори активно поширюють в соцмережах.

Дмитро Дзюба — художник, плакатист, графічний дизайнер, живе у Києві, має дві персональні та декілька колективних виставок.

Дмитро Журавель (не плутати з музикантом групи Ot Vinta! Юрієм Журавлем, який створює талановиті патріотичні карикатури) живе в Одесі, займається графічним дизайном, фотомистецтвом.

«Нікіта Тітов, Дмитро Дзюба і Дмитро Журавель — зараз найбільш затребувані в Україні художники, саме плакатисти, — розповіла „ВЗ“ Тетяна Пилипець, технічний директор проєкту, директорка Львівської бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука. — Їхні зображення стали справжнім рупором українського спротиву. Їх широко тиражують у соцмережах, ставлять на аватарки, на афіші різних заходів. З цих трьох митців Нікіта Тітов був об’єктом мого майже трирічного „полювання“, я їздила на його виставки у Харків, Івано-Франківськ, хотіла організувати його виставку у Львові. Але наш бібліотечний артпростір тоді ще функціонував у суто волонтерському форматі, й мені це не вдалося. Нинішня виставка нам вдалася. Художники надали плакати безкоштовно, нам треба було тільки знайти можливість їх роздрукувати. Кожен плакат — як окрема історія. Вони дуже промовисті. Деякі з цих плакатів були вже розкручені в соцмережах, а вже потім з’явилася виставка. Це теж для нас цікавий досвід».

Виставку українського політичного плаката можна оглянути до 9 травня цього року.

Організатори — Національна спілка фотохудожників України, Арт-об'єднання «Kyivphotos-Hall 2012», Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука. Захід відбувається за підтримки офіційних партнерів: ГО «Центр промоції культурного та соціального розвитку в Україні», ГО «Центр сприяння та розвитку міжнародних проєктів ЮНЕСКО в Україні». Керуючий партнер організацій та куратор міжнародних проєктів — Роман Білявський.

Схожі новини