Передплата 2024 ВЗ

Бюджетна сфера Львівщини справляється з викликами воєнного стану

Проте низка обласних програм не буде реалізована, бо гроші йдуть на допомогу біженцям та інші «витрати війни»

У період воєнного стану навантаження на бюджетну сферу Львівщини колосальне, тому заклади усіх форм власності повинні працювати, аби підтримувати економіку. Ще одна обставина — станом на 25 березня 240 тисяч українців, яких прихистила область, потребують тут соціально захисту, харчування, житла… А це також мінуси для обласної скарбниці.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко.

Про роботу медичної галузі

«Заклади медицини працюють у штатному режимі, але навантаження більше, ніж до війни, — каже чиновник. — Працюють два модульні військові госпіталі. Проблем з ліками немає. Кошти з бюджету на медицину надходять, будуть виплачені усі зарплати медикам. Проблем з виплатою захищених статей немає».

Бюджетні програми, сплановані наприкінці 2021 року, відкладуть до кращих часів

За його словами, в області потрібно переглядати реалізацію програм, фінансування яких ухвалювалося ще у грудні 2021 року. Йдеться про зведення шкіл та інших закладів, ремонтні роботи.

Адже у воєнний час обласна скарбниця не буде наповнена належно. Частину бюджетних програм не вдасться реалізувати, їх відкладуть до кращих часів. Зараз на часі — допомога біженцям та фронту.

Директор департаменту фінансів Львівської обласної військової адміністрації Олег Демків додав: «На початку року виглядало, що бюджет буде виконаний і навіть перевиконаний. За два місяці цього року загальний фонд місцевих бюджетів області був перевиконаний на майже 300 млн грн. Обласний бюджет було перевиконано на 80 млн грн. Динаміка надходжень фінансів і зборів перевищувала 20%.

Але після 24 лютого, коли почалася війна, побачили суттєве погіршення надходжень податків і зборів. Планові бюджетні завдання за березень прогнозуємо недовиконання. Серед факторів — сповільнення економічної активності суб’єктів господарської діяльності. Основний фактор — внесення змін до податкового законодавства: скасовування податку на прибуток. Для обласного бюджету це велика втрата. За весь рік планували з цього податку майже пів мільярда гривень. З початку року надійшло лише 100 млн грн податку на прибутку".

Читайте також: Місяць війни: добровольчі формування, тероборона, житло для переселенців…

Схожі новини