Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Які симптоми штаму "Омікрон": у МОЗ опублікували список

  • 18.01.2022, 13:36
  • 765

У МОЗ заявили, що найпоширенішими ознаками штаму коронавірусу "Омікрон" є нежить, головний біль, утома, чхання та біль у горлі

Які симптоми штаму "Омікрон": у МОЗ опублікували список
Які симптоми штаму "Омікрон": у МОЗ опублікували список

Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

«Світові тенденції свідчать про стрімке поширення нового штаму COVID-19 „Омікрон“. Наразі щодо нього ще тривають дослідження, проте вже можна виокремити симптоми, які найчастіше зустрічаються у хворих на вказаний штам», — зазначили в міністерстві.

У 73% випадків трапляється нежить, у 67,5% - головний біль, у 63,5% - втома. Також у 60% хворих зафіксували чхання та біль у горлі.

У МОЗ зауважили, що немає суттєвої різниці між симптомами варіантів коронавірусу «Омікрон» і «Дельта». Інфіковані на штам «Дельта», крім уже перелічених ознак, мають кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

«Попри те, що симптоми „Омікрону“ здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки», — наголосили в МОЗ.

Через стрімке поширення цього штаму в небезпеці перебувають ті, хто не має базового курсу вакцинації.

«При появі будь-яких симптомів ГРВІ у першу чергу варто звернутись до свого сімейного лікаря. Той, своєю чергою, має надати направлення на тестування на COVID-19. До результатів тестування та під час видимих симптомів варто не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції», — додали в МОЗ.

У міністерстві нагадали, що в «Омікрону» менший інкубаційний період, ніж у «Дельти. У середньому, він триває три доби.

Читайте також: МОЗ: 113 тисяч українців отримали бустерну дозу вакцини від коронавірус

Фото: pexels

Схожі новини