Передплата 2025 «Добрий господар»

Відроджують забутий смак клепарівської черехи

Львів славився цими плодами з XVI століття

Через сто років забуття Львову повертають його давній гастрономічний бренд — клепарівські черехи. Це гібрид вишні й черешні, який здавна розводили у районі Клепарова. Черехи вже у XVI столітті були відомі не тільки у Львові, їх експортували, повідомляє «Радіо Свобода».

Перша письмова згадка про це дерево сягає 1555 року. Тоді львів­ські урядники заборонили меш­канцям нищити черехи і просили садити ті дерева. Але згодом, із прокладанням залізничної колії на Підзамчі, частину дерев вирубали, а ті, що залишилися, деградували від диму парових машин залізниці.

У Польщі придбали десять сертифікованих саджанців клепарівської черехи

Зараз відродженням давньої слави клепарівських черех зайня­лися львівські ентузіасти, члени громадської організації «Інститут галицької кухні» — відомий львовознавець, керівник Г О Ігор Лильо, дослідниця галицької кухні Марі­анна Душар (веде блог Пані Сте­фи), директор Ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка, кандидат біоло­гічних наук Андрій Прокопів та інші.

Оскільки саджанці свого часу екс­портували по світу, то зараз на­зву «клепарівська череха» можна знайти у США, Німеччині, Поль­щі тощо. Тож нещодавно у Польщі придбали десять сертифікованих саджанців клепарівської черехи. Зараз дерева зимують у Ботанічному саду, а навесні їх висадять. Можливо, вже наступного року черехи дадуть перший врожай. Згодом ентузіасти хочуть зареє­струвати клепарівську череху як локальний гастрономічний бренд міста Лева.

Читайте також: У Львові купили «томограф» для дерев