Відроджують забутий смак клепарівської черехи
Львів славився цими плодами з XVI століття
Через сто років забуття Львову повертають його давній гастрономічний бренд — клепарівські черехи. Це гібрид вишні й черешні, який здавна розводили у районі Клепарова. Черехи вже у XVI столітті були відомі не тільки у Львові, їх експортували, повідомляє «Радіо Свобода».
Перша письмова згадка про це дерево сягає 1555 року. Тоді львівські урядники заборонили мешканцям нищити черехи і просили садити ті дерева. Але згодом, із прокладанням залізничної колії на Підзамчі, частину дерев вирубали, а ті, що залишилися, деградували від диму парових машин залізниці.
У Польщі придбали десять сертифікованих саджанців клепарівської черехи
Зараз відродженням давньої слави клепарівських черех зайнялися львівські ентузіасти, члени громадської організації «Інститут галицької кухні» — відомий львовознавець,
Оскільки саджанці свого часу експортували по світу, то зараз назву «клепарівська череха» можна знайти у США, Німеччині, Польщі тощо. Тож нещодавно у Польщі придбали десять сертифікованих саджанців клепарівської черехи. Зараз дерева зимують у Ботанічному саду, а навесні їх висадять. Можливо, вже наступного року черехи дадуть перший врожай. Згодом ентузіасти хочуть зареєструвати клепарівську череху як локальний гастрономічний бренд міста Лева.
Читайте також: У Львові купили «томограф» для дерев