Передплата 2024 «Добрий господар»

Християни західного обряду святкують Різдво

  • 25.12.2021, 10:35
  • 872

У суботу, 25 грудня Українська греко-католицька церква (УГКЦ), а також протестантські церкви та більшість помісних православних церков святкують Різдво Христове

Це одне з найважливіших християнських свят, що знаменує народження Ісуса Христа. Саме цей день поділив історію людства на «до» і «після» Різдва Христового та започаткував сучасне літочислення під назвою «наша ера».

Історія свята та різні дати святкування

Вперше святкування Різдва 25 грудня задокументовано ще 336 року в Римській імперії за правління імператора Костянтина Великого. Саме тоді 25 грудня відзначали одне із найважливіших свят — «Непереможного сонця», коли світлові дні ставали значно довшими. Втім, наразі немає достовірної інформації про день народження Ісуса Христа. В історичних джерелах від IV ст. н.е. вказується умовна дата — 25 грудня. Саме її на Ефеському (Третьому Всесвітньому) церковному соборі офіційно встановили як дату святкування Різдва Христового. Традиція відзначати це свято 25 грудня у католиків та православних залишилася й досі. Однак роблять вони це за різними календарями.

Початок такого розподілу поклав Гай Юлій Цезар. У 46 році до нашої ери він запровадив у Стародавньому Римі календар, названий юліанським. Його розробив олександрійський астроном Созіген на основі календаря Стародавнього Єгипту. Та цей календар виявився не зовсім точним. Середня тривалість року в юліанському календарі становить 365 діб та 6 годин (тобто на рік 365 днів, і в кожний четвертий рік додається додатковий день). А тривалість астрономічного сонячного року дорівнює 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Тобто юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і, отже, відставав від реальної зміни років. За півтори тисячі років новий календар відстав аж на цілих 10 днів.

Тому папа Римський Григорій XIII вирішив провести реформу юліанського календаря. Деякі роки, які раніше були високосними, він наказав «вважати» невисокосними, чим зменшив розходження до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. Тож у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15 жовтня. Цей календар назвали григоріанським.

Сьогодні за новоюліанським календарем (удосконалений юліанський календар — ред.), тобто 25 грудня, Різдво святкують у більшості країн Європи, Африки, а також в Австралії, Індії, у Південній і Північній Америці. Україна, починаючи з 2017 року, святкує Різдво Христове двічі — 25 грудня та 7 січня, які є офіційними вихідними. Так само двічі відзначають Різдво Білорусь та Молдова.

Втім, голова Православної церкви України, митрополит Епіфаній прогнозує, що протягом найближчих 10 років більшість українців перейдуть на святкування Різдва 25 грудня.

Традиції святкування католицького Різдва

Різдво — це родинне свято, на якому вшановують народження Ісуса Христа. Напередодні, у Святвечір, дотримуються особливо суворого посту — в цей день вживається в їжу сочиво — зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. З появою на небі першої вечірньої зорі піст закінчується, а вся родина збирається за святковим столом. Перед трапезою кожен член родини повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу. Наприкінці трапези усі учасники ламають різдвяний хліб, передають один одному і загадують бажання — за аналогією з Христом, який ділився їжею з учнями.

За сформованою в перші століття християнства римською традицією, 25 грудня служать три особливі літургії: меса на честь народження Слова від Бога Отця (вночі), на честь народження Бога-Сина від Діви (на зорі) та честь народження Бога у віруючій душі (вдень).

Головною прикрасою свята вважається вбрана смерека або ялинка, яку стався в будинку та прикрашають кришталевми кулями, мішурою, свіжими квітами і фруктами. Також будинки прикрашають яслами з фігурками Діви Марії, немовляти Ісуса і соломою — одним з головних символів Різдва. У католиків заведено колядувати саме 25 грудня. У цей діти ходять до сусідів у костюмах, співають та розповідають вірші, за що отримують цукерки, гроші та інші подарунки.

Читайте також: В Україні вакцинована майже половина населення

Схожі новини