Передплата 2024 «Добрий господар»

«Омікрон» вражає бронхи у 70 разів швидше, ніж інші штами коронавірусу, - дослідження

  • 16.12.2021, 19:45
  • 704

Науковці дослідили, як «Омікрон» впливає на легені

"Омікрон" значно швидше вражає організм. Фото з відкритих джерел
"Омікрон" значно швидше вражає організм. Фото з відкритих джерел

Як виявилося, штам коронавірусу «Омікрон» може інфікувати людину значно швидше, ніж «Дельта» та початковий варіант хвороби

Про це свідчать результати дослідження Університету Гонконгу.

Отож, через 24 години після зараження вірусні частинки «Омікрону» розмножувалися у бронхах у 70 разів швидше, ніж частинки штаму «Дельта» та інших варіантів вірусу.

Однак «Омікрон» виявився у понад 10 разів менш ефективним в уражених легеневих тканинах, ніж початковий варіант вірусуТому вчені припустили, що «Омікрон» спричиняє середню важкість захворювання.

«Важливо зазначити, що важкість захворювання у людей визначається не лише реплікацією вірусу, але й імунною відповіддю організму на інфекцію, що може призвести до порушення регуляції вродженої імунної системи, тобто до цитокінового шторму [коли імунітет починає знищувати свій організм]», — заявив доктор Майкл Чан Чи-вай, головний дослідник Центру імунології та інфекцій.

Також дослідники зазначили, що дуже заразний вірус може викликати більш тяжкий перебіг захворювання та підвищену смертність — навіть якщо сам він менш патогенний.

Читайте також: «Омікрон» дістався до Польщі

Схожі новини