Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Кракен» легко передається від людини до людини і є ще заразнішим від «Омікрону»

Повідомила у коментарі для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

У Львівській області поширено новий штам коронавірусу «Омікрон» — XBB.1.5, який епідеміологи називають «Кракен». Інкубаційний період підвиду коронавірусу «Кракен» може тривати лише чотири години. А під час застуди хворий не втрачає нюх чи смак, як це в інших штамах «корони». За результатами лабораторних досліджень, коронавірусом «Кракен» захворіли двоє львів'янок (підтвердження у двох із десяти зразків аналізів біологічного матеріалу). Але поширення «Кракену» може бути значно більшим, оскільки лабораторні дослідження проводять вибірково.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Дві львів'янки, які захворіли на „Кракен“, перенесли хворобу у легкій формі, — каже пані Наталія. — Жінки не були госпіталізовані і вже одужали. Скільки людей на Львівщині мають цей різновид коронавірусу ми не знаємо, бо на лабораторні дослідження скеровуємо лише окремі зразки біологічного матеріалу від хворих. Знаємо, що XBB.1.5 легко передається від людини до людини і є ще заразнішим від попереднього „Омікрону“, викликає сильний біль голови, закладеність носа, нежить, підвищення температури тіла».

У Центрі громадського здоровʼя кажуть: новий штам «Омікрону» пацієнти переносять доволі легко. Але ознаки хвороби проявляються у рази швидше. Щоб не захворіти, потрібно дотримуватися традиційних рекомендацій — носити маску (у громадських місцях), вакцинуватися та робити бустерні щеплення… Якщо є перші симптоми нездужання — сидіти вдома, звернутися до сімейного лікаря, аби не поширювати хворобу серед інших.

Станом на понеділок, 6 березня, у лікарнях області з коронавірусом перебувають 339 пацієнтів. За минулий тиждень захворіло 1057 людей, троє померли.

«Якщо говорити глобально на рівні пандемії, то найбільша смертність була від штаму ковіду «Дельта», — продовжує розмову Наталія Іванченко. — «Омікрон» є більш лагідним.

Схожі новини